|

Kremlin’in barış kumarı

Rus Ortodoks Kilisesi'nin ruhani lideri Patrik Kirill ile Katoliklerin dini lideri Papa Françesko arasında Küba'da gerçekleşen görüşmeyi, Vladimir Putin'in organize ettiği ileri sürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 01:31 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Patrik Kirill ile Papa Françesko arasındaki görüşmenin, bir kilisede ya da siyasi merkezde değil de bir havalimanının bekleme salonunda gerçekleşmesi, bu tarihi görüşmenin amacı ve sebepleri hakkında kuşku uyandırmıştı. Birlikte herhangi bir ayin yapmayan veya bir kilise binasında görüşmeyen dini liderlerin bu hareketi, aralarındaki inanç uçurumu konusunda taviz vermekten kaçındıklarını gösteriyordu. The Daily Beast gazetesine konuşan Kremlin'e yakın bir uzmana göre, dini liderlerin görüşmesiyle Rusya, dünyaya iyi kalpli ve dünya Hristiyanlarının koruyucusu olduğu imajını vermeye çalışıyor ve Batı'nın savaşı derinleştirmemesi konusunda gizli bir uyarıda bulunuyor.



PATRİK İSTEMEDİ

Siyasi Teknolojiler Merkezi (CPT) Başkanı Igor Bunin, “Patrik Kirill, Papa'yla görüşmek istememişti. Bu hareketinin Rus milliyetçileri kızdıracağını biliyordu. Ama Putin onu ikna etti çünkü Kremlin'in Vatikan'a ihtiyacı var” dedi. Putin'in amacı, Rus patriğin Papa'ya elçi olarak gidip onu Rusya'nın siyasi çıkarları ve Batı'yla yaşadığı anlaşmazlıklar konusunda ikna etmesiydi. Papa'nın, Küba ile ABD arasındaki düşmanlığı bile bitirebilecek kadar güçlü olduğunu düşünen Putin, Moskova ile Washington arasında da benzeri bir yumuşama gerçekleşebileceğine ve Rusya'nın son yıllarda yerle bir olan imajını kurtarmak için Rus patriğin elçilik edebileceğine inanıyor. Gelişmeler Ukrayna tarafından da endişeyle karşılanırken, Ukrayna Yunan Katolik Kilisesi piskoposu Boris Gudziak “Putin yıllarında Rus Ortodoks Kilisesi kendisi bir devlete dönüştü ve aldığı devasa hükümet desteği ile ilahî davasını bırakarak bir siyasi kurum gibi çalışmaya başladı” yorumlarında bulundu.


#Rus Ortodoks Kilisesi
#Kremlin
#Patrik
8 yıl önce