|

Kretschmer: Asker reformlara direniyor

Dört yıllık görevini tamamlayıp bugün Ankara'dan ayrılacak olan AB Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer, hükümetin reformlara devam etmek istediğini ama askerin buna direndiğini savundu.

Cnn Türk
00:00 - 30/10/2006 Pazartesi
Güncelleme: 14:49 - 30/10/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Kretschmer: Asker reformlara direniyor
Kretschmer: Asker reformlara direniyor

İlerleme Raporu'nun açıklanmasına bir hafta kala görev süresi dolan Hans Jörg Kretschmer yine TCK'nın 301'inci maddesi, Kıbrıs ve askerin siyasetteki etkisi tartışılıyor. İlerleme Raporu'nun önemli bölümlerinden biri askerin rolü olacak.


Kretschmer, Türkiye'den ayrılmadan önce son röportajını CNN TÜRK'e verdi ve yaklaşan krize dikkat çekti.


AB Büyükelçisi, "eğer Türkiye limanlar konusunda adım atmazsa, Avrupa Konseyi hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edemez. Mutlaka bunun müzakerelere etkisi değerlendirilecektir. Limanların açılması müzakereler için bir ön koşuldu ve Fin önerisi Kıbrıs için olumlu bir çözüm fırsatı" dedi.


Türkiye'nin son dört yıl içinde önemli bir gelişme katettiğini belirten Kretschmer, ancak bu ilerlemede dış baskıların rol oynadığını, iç dinamiklerin son dönemde yavaşladığını belirtti.


GÖRÜŞME TALEBİ YANITSIZ KALMIŞ

Dört yıl içinde en çok tepki gördüğü askerlerle diyalog kurmak isteyen AB Büyükelçisinin tüm talepleri yanıtsız kalmış.


Kretschmer, "hükümet bazı adımlar atmak istese bile hepimiz biliyoruz ki ülkenin farklı kesimlerinde, devlet bürokrasisinde, orduda bir mukavemet var. Bir tarafta belli bir dönem için gelen siyasiler, hükümet var. Diğer yanda özellikle çok net ideolojik duruşu olan ordunun temsil ettiği güçlü devlet kurumları var" diye konuştu.


"Askerlerle ilişkimi tarif etmek gerekirse basitçe 'hiç yok' demem gerekiyor" diyen Kretschmer, "alt düzeyde bir görüşmenin dışında dört yıllık görev sürem boyunca komutanlarla yüz yüze görüşme fırsatını hiç bulamadım. Dört yıldır defalarca randevu talep ettiysem de cevap bile verilmedi" ifadesini kullandı.


Reddedilmekten bahsetmediğini, hiç yanıt alamadığını belirten AB Büyükelçisi, ayrılmadan önce hükümet yetkilileri ve birçok üst düzey isme veda ziyaretlerinde bulundu.


YENİ GÖREV YERİ KABİL

Kretschmer, yaptığı görüşmelerin çok verimli ve olumlu olduğunu belirtti ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyareti konusunda konuşmak istemedi.


Kretschmer sadece, "Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmenin içeriğinin gizli kalması gerektiğini düşünüyorum" demekle yetindi.


Kretschmer, Türkiye - AB ilişkilerinden müzakerelerin başladığı, Kıbrıs'ın Avrupa gündemine taşındığı, Annan Planı'nın oylandığı en kritik döneminde AB Komisyonu'nun Ankara temsilciliğini yaptı.


Hazırladığı raporlar, Komsiyon'un Türkiye ile ilgili kararlarında önemli rol oynadı. Büyükelçi Kretschmer, Ankara'dan ayrılıp yeni görev yeri olan Afganistan'ın başkenti Kabil'e gidiyor.


18 yıl önce