|

Krizi bırakıp Çin'e gidiyor

Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile imzalaması beklenen ticaret anlaşmasından Rusya'nın baskısı ile vazgeçen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich, ülkenin içine düştüğü derin krize rağmen bugün Çin gezisine çıkıyor.

Aa
00:00 - 3/12/2013 Salı
Güncelleme: 09:16 - 3/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Krizi bırakıp Çin'e gidiyor
Krizi bırakıp Çin'e gidiyor

Başkent Kiev'de Avrupa yanlısı göstericiler hükümet binalarını kuşatmış durumda. Gelişmeleri, ülkenin Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi yeniden Moskova'nın yörüngesine girmesi olarak gören muhalefet milletvekilleri bugün parlamentoda hükümet için bir güven oylaması yapılmasını istiyorlar.

Başbakan Mykola Azarov hükümetin, memur ve emeklilerin maaşlarının ödenmesi gibi temel hizmetleri yerine getiremeyeceğini söyledi.

Rus Interfax haber ajansı Azarov'un AB, ABD ve Kanada Büyükelçilerine, "Bu tam bir darbe gidişatı. Durum çok ciddi" dediğini duyurdu.

Başbakan Azarov muhaliflerin parlamentoyu işgal etmek istediğini söyledi, muhalifler ise sadece bina önünde hükümeti ve milletvekillerini protesto etmek istediklerini belirtiyorlar.

Başkentteki Bağımsızlık Meydanı'nda çadır kuran göstericiler, AB anlaşmasının, Cuma günü imzalanması beklenirken Yanukovich'in ani kararıyla iptal edilmesini protesto ediyorlar.

Yanukovich'in ülkedeki güvenlik konusunda kaygılı olmadığı ve bu nedenle, kredi ve yatırım konularında temaslar yapacağı Çin'e gidişini ertelemediği bildiriliyor.

Çin daha önce Ukrayna'ya 10 milyar dolar tutarında kredi vermişti. Ancak Ukrayna'nın, doğalgaz borçları ve diğer borç ödemeleri için 2014 yılında 17 milyar dolara daha ihtiyacı var.

Ukraynalı siyasi analist Gleb Vyshlinsky, "Ülkeden ayrılmak için çok kötü bir zaman. Cumhurbaşkanının yokluğu muhalefetle görüşmeleri çok daha zorlaştırabilir" dedi.

Güvenlik güçlerinin başında olan içişleri bakanının Yanukovich'e sadık olduğu ayrıca cumhurbaşkanının oğlunun yakın arkadaşı olduğu biliniyor.

Rusya, AB'yle yakınlaşmasına engel olmak için Ukrayna'yı kendi denetiminde bir gümrük birliği. Kiev'in Brüksel'e yaklaşması, yüzünü Batı'ya dönerek Moskova'dan uzaklaşması demek olacak.

10 yıl önce