|

Kurban Bayramı dünyayı sevindirdi

Kurban Bayramı dün başta İslam dünyası olmak üzere dünya genelinde bütün Müslümanlar tarafından coşkuyla kutlandı. Irak'tan İngiltere'ye tüm Müslümanların ortak temennisi barış ve birlik oldu

Dış Haberler
00:00 - 21/12/2007 Cuma
Güncelleme: 00:13 - 21/12/2007 Cuma
Yeni Şafak
Kurban Bayramı dünyayı sevindirdi
Kurban Bayramı dünyayı sevindirdi

İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı dün tüm İslam dünyasında ve Batı'daki Müslümanlar arasında büyük bir heyecan içerisinde kutlanmaya başladı. Afganis'tan'dan Rusya'ya, Irak'tan İngiltere'ye kadar tüm Müslümanları gönül bağıyla birbirine bağlayan Kurban Bayramı'nın ilk gününde Müslümanlar camilere akın etti. Sadece 6 camisi bulunan Rusya'nın başkenti Moskova'da dondurucu soğuğa rağmen binlerce insan sokaklarda namaz kıldı.


ÇOCUKLARIYLA GİTTİLER

Almanya'da ise çocuklar da camilere akın etti Camileri dolduran ailelerin çoğunun çocuklarını da beraberinde getirmeleri dikkati çekti. İngiltere'nin başkenti Londra'da yine her bayram olduğu gibi buruk ama coşkulu bir bayram sabahı yaşandı. Özellikle gurbetçilerin yoğun olduğu Kuzey Londra'daki camilerde yoğunluktan dolayı sağanak yağışa rağmen bayram namazı iki kez kılındı.


TÜRKİYE GÜLDÜRDÜ

Afganistan'daki bayram heyecanını savaş da gölgeleyemedi. Binlerce Müslüman camilere akın etti. Afgan Türk Okulu yetkililer ve Kimse Yok mu Derneği'nin kestirdiği 400 büyük baş hayvan, Afganların yüzünü güldürdü. Gazze'de yaşayan Filistinli çocuklar ise ambargo ve sınırların kapalı olması nedeniyle bayrama buruk başladı. Filistinli kız çocuğu Dalia Maati, “Biz yine de biraz olsun yaşadıklarımızı unutmak için dışarı çıktık” dedi. Tacikistan'da ise Devlet Başkanı İmamali Rahman, Kurban Bayramı'nda vatandaşlara Kur'an-ı Kerim dağıttı.


CEZAYİR

Uzun süredir yasadığı iç kargaşa sebebiyle sürekli gündemde olan Cezayir'e de bayramda huzur hakimdi. Kurbanlık koyunlarla oynayan çocuklar, saldırıların olmadığı bayram gününü doyasıya yaşadılar. Halkın yüzde 99'a yakınının Müslüman olduğu Cezayir'de bayram mesajı ise hep aynı: “Zulmün sona erdiği barış ve huzur dolu bir dünya.”


ÇİN

Çin'de yaşayan 35 mil-yon civarındaki müslümanın birçoğu bayram namazı için camilere akın edince insanlar namazı sokaklarda kıldı


IRAK

Irak'ta Kurban Bayramı, tekbirler ve kılınan bayram namazı ile önceki gün başladı. Şiddet ve patlamalar sabahın erken saatlerinde oyun bahçelerine koşan Bağdatlı çocukların sevincini gölgeleyemedi. Bu arada Irak hapishanelerinde tutuklu bulunan yaklaşık 30 bin kişiden saedece 100 tanesi bayram nedeniyle serbest bırakıldı. Amerikan ordusu, Bağdat yakınlarında Cropper kampındaki tutukevinde bulunan 100 kişinin serbestbırakıldığını açıkladı.


VENEZÜELLA

Kurban Bayramı coşkusu, Güney Amerika kıtasındaki Venezüella'ya kadar ulaştı. Venezüella'da yaşayan Müslümanlar, kıldıkları bayram namazından sonra bayramlaştılar. Venezüella'da yaşayan yüzlerce Müslüman namaz için başkent Caracas'ta bulunan ülkedeki tek camide bir araya geldi. Çocuklara caminin önünde pamuk şekerleri dağıtıldı. Ülkedeki Türkler de bayram coşkusunu Venezüellalılarla paylaştı.


AVUSTURYA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan gurbetçiler Kurban Bayramı'na sevinç ve huşu içinde girdiler. Bayram münasebetiyle biraraya gelen gurbekçiler, aralarındaki birlik ve beraberlik duygularını pekiştirdi.Viyana'da 3 bin civarında gurbetçi, sabahın erken saatlerinde bayram namazını kılmak için 10. bölgede bulunan ATİB Merkez Camiine geldi. Kılınan bayram namazının ardından cemaat cami içinde sıraya girerek birbiriyle bayramlaştı. Gurbetçiler, Viyana dışındaki köylerde bulunan hayvan çiftliklerinde kurbanlıklarını ayırttı. Kılınan bayram namazının ardından gurbetçiler, kurbanlarını buralarda kestirdi. Avusturya'da Kurban bayramı hafta içine rastlamasına rağmen gurbetçilerin bayram kutlamalarına yoğun ilgi gösterdikleri dikkat çekti.


ARNAVUTLUK

Arnavutluk'ta Müslümanların bir çoğu kurban keserek etleri fakir ve yardıma muhtaç insanlara dağıttı. Ülkede Müslüman kadınlar da yanlarına küçük çocuklarını da alarak sabahın erken saatlerinde camilerde bir araya gelerek topluca dua ettiler. Mikrofonlara konuşan vatandaşların ilk temennisi bayramın dünyaya barış getirmesiydi.


PAKİSTAN

Kurban bayamının coşkuyla kutlandığı ülkelerden biri de Pakistan'dı. Son aylarda derin siyasi krizin yaşandığı Pakistan'da önde gelen liderler, bayram müna sebetiyle dayanışma mesajları verdiler.




16 yıl önce