|

Küresel eşitsizlikte zirve!

Yardım kuruluşu Oxfam’ın hazırladığı raporda dünyadaki gelir dağılımı adaletsizliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor. Rapora göre, en zengin 26 kişinin toplam serveti dünya nüfusunun yarısının servetine eşit düşüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 03:58 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre zenginle fakir arasındaki makas hızla açılıyor. Dünya Ekonomik Zirvesi’ne sunulan “Kamu mülkü mü yoksa özel servet mi” başlıklı raporda, dünyadaki milyarder sayısının 2008 finansal krizinden bu yana iki katına çıktığına dikkat çekildi. Raporda, sanayi ülkeleri arasındaki gelir eşitsizliği rekorunun Almanya’ya ait olduğu öne sürülüyor.

FAKİRLERİN VARLIĞI ERİDİ

Forbes ve Credit Suisse verileri kullanarak hazırlanan rapora göre, en zengin 26 kişinin serveti dünya nüfusunun yarısının (3,8 milyar) servetine denk düşüyor. Bu oranın maddi olarak karşılığı ise 1,4 trilyon dolar. Araştırmaya göre 2018 yılında milyarderlerin serveti günde 2,5 milyar dolar arttı. Dünya nüfusunun fakir yarısı ise günde 500 milyon dolar daha fakirleşti ve zaten sınırlı olan maddi varlığı yüzde 11 oranında eridi.

  • En çok kadınlar etkileniyor
  • Rapora göre sosyal eşitsizlikten en çok kadınlar etkileniyor. Dünya ortalamasına göre erkeklerin maddi serveti kadınlarınkini yarı yarıya aşıyor. Yüzde 23 oranında daha az ücret alan kadınlar sağlık ve eğitim alanlarında da mağduriyete - uğruyor. Kadınlar her yıl 10 trilyon dolar tutarında bedelsiz bakım hizmeti veriyor. Bu rakam dünya- nın en büyük otomobil imalatçısı Volkswagen’in satış hasılatının 38 katına tekabül ediyor.
#Oxfam
#Rapor
5 yıl önce