|

Küresel tetikçi ABD

İran ve Kuzey Kore başta olmak üzere küresel meselelerde tek taraflı hareket eden ABD’ye Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan uyarı geldi. Lavrov, güç temelli müdahale döneminin kapandığını belirterek, çok taraflı yaklaşımların tek reçete olduğunu kaydetti. Lavrov, İran nükleer anlaşmasından çekilen ABD’yi tetikçilik yapmakla suçladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:55 - 31/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son dönemde belli başlı çok taraflı anlaşmalardan çekilen ve güç kullanma tehdidinde bulunan ABD’ye uyarılarda bulundu. Rusya’nın başkenti Moskova’da önceki gün başlayan ‘3. Primakov Okumaları Forumu’nda konuşan Lavrov, küresel ve bölgesel gelişmelere değindi. Başta İran ve Kuzey Kore olmak üzere siyasi sorunların ültimatom ve güç temelli baskıyla etkileme girişimlerinin başarısızlığa mahkum olduğunu belirten Lavrov, ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek küresel çatışmayı tetiklemek istediğini kaydetti.


ÇÖZÜM İÇİN TEK REÇETE

Rus Dışişleri Bakanı, küresel alanda tek taraflı müdahalelerin geçerliliğini yitirdiğini belirterek, “Günümüzdeki çok daha sancılı uluslararası krizlere kalıcı çözüm bulunması için uluslararası hukukun çok taraflı yaklaşımlarına, başta çatışmanın tarafları olmak üzere tüm ilgili katılımcıların sürece dahil edilmesine dayanan titiz çalışmaların dışında bir reçetemiz bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

GÜÇ TEMELLİ BASKI BAŞARISIZLIĞA MAHKUM

Lavrov sözlerine devam ederek, “Bu husus, Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorun, İran’ın nükleer programı, Ukrayna’daki iç çatışmalar ya da Suriye’deki terörle mücadele süreci için de geçeridir. Zorlama da dâhil dışarıdan dayatılan ültimatom ve güç temelli baskının, aynen Vahşi Batı filmleri ve Yıldız Savaşları serisinde olduğu gibi kaçınılmaz bir şekilde başarısızlığa mahkum olduğuna tekrar tekrar kanaat getiriyoruz” dedi.

  • Çatışma çıkarmayı hedefliyor
  • Rus Dışişleri Bakanı,”80’li yıllarda ‘nükleer kış’ hakkında yapılan felaket tahminlerini hatırlamak mümkün. Ne mutlu ki ‘nükleer kış’ gelmedi, fakat bir dizi trajik olay üzerinden kitle imha silahları sorununu ağırlaştıran ‘Arap Baharı’ geldi. ABD’nin, İran’la kapsamlı bir çatışmayı organize etme beklentisiyle İran’ın nükleer programıyla ilgili Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (JCPOA) çekilmesinden, ayrıca Suriye hükümetinin Şam’daki rejimi değiştirmeyi amaçlayan kimyasal silah kullanımı iddialarını içeren bazı durumlardan bahsediyorum” sözleriyle ABD’nin küresel tetikçiliğine dikkat çekti.

BELİRSİZ VE ZİKZAK ÇİZEN POLİTİKA

Lavrov, ABD’yle birlikte çalışmak istediklerini ancak Washington’dan karmaşık sinyaller geldiğine dikkat çekerek, “Karşımızda, dünyanın en büyük gücü olan devletin halkının seçmiş olduğu lider bulunuyor ve Washington’un izlediği çizginin tahmin edilememesine, hatta bazen zikzaklı olmasına rağmen, ABD ile çalışmak gerekiyor. Biz böyle bir çalışmaya açığız” diye konuştu.

Rusya Kore krizinde devrede

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sergey Lavrov’un bugün Kuzey Kore’ye resmi ziyaret gerçekleştireceği açıklandı. Rus Dışişleri Bakanı’nın bugün gerçekleştireceği ziyaret kapsamında Kuzey Koreli mevkidaşı Ri Yong-ho ile yapacağı ikili görüşmede Kore Yarımadası’ndaki gelişmelerin ve uluslararası konuların ele alınacağı bildirildi. Lavrov’un ziyareti Kuzey Kore medyasında da yer buldu. Kuzey Kore devlet ajansı Rus Bakanın, Koreli mevkidaşının daveti üzerine ülkeye ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

#ABD
#Ortadoğu
#Donald Trump
6 yıl önce