|

Kurtarma fiyaskosu

Irak’taki başarısız kurtarma operasyonundan sonra ABD, Yemen’de de çuvalladı. Amerikalı gazeteciyi kurtarmak için insansız hava araçları ve özel birlikler ile yapılan operasyonda Amerikalı rehine Luke Somers ile Afrikalı öğretmen Korkie militanlarca öldürüldü. Obama, gazeteci Somers’ın öldürülmesini ‘barbarca’ diye niteledi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/12/2014 Pazar
Güncelleme: 00:10 - 7/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
ABD timleri, Irak’ın Musul kentinde öldürülen gazeteci James Foley’in de aralarında bulunduğu rehineleri kurtarmaya yönelik başarısız operasyonun bir benzerini Yemen’de tekrarladı. Yemen’in Şebva kentinde düzenlenen operasyonda 33 yaşındaki ABD’li gazeteci Luke Somers ve Güney Afrikalı öğretmen Pierre Korkie, El Kaide militanlarınca öldürüldü. Irak’taki başarısız operasyondan sonra da James Foley 18 Ağustos’ta IŞİD tarafından öldürülmüştü. 

Üst düzey bir ABD’li yetkili, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Yemen’deki operasyon sırasında özel kuvvetlerin ulaştığı gazeteci Somers’in ağır yaralı olduğunu bildirdi. Aynı yetkili, Somers’in bölgedeki bir Amerikan askeri gemisine hava yoluyla götürülürken hayatını kaybettiğini söyledi.

BARBARCA CİNAYET 

Reuters haber ajansına konuşan Yemenli yetkililerse dün sabah saatlerinde ülkenin Şebva bölgesinde insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıda en az 9 El Kaide militanının öldürüldüğünü belirtti. ABD Başkanı Barack Obama da Somers’ın öldürülmesini “barbarca bir cinayet” olarak nitelendirdi. Obama, fiyaskoyla neticelenen operasyonu düzenleyen ekiplere şükranlarını sundu ve operasyona katkı sunan Yemen hükümetine de teşekkür etti. 


FBI’DAN GECE TELEFONU

Luke Somers’ın kardeşi Lucy Somers “Geceyarısı babam FBI’dan (ABD Federal Soruşturma Bürosu) bir telefon aldı. Bize Luke’un kurtarma operasyonu sırasında öldüğünü söylediler” dedi. Lucy Somers, “Ailemizin sükut içerisinde matem tutmasına izin vermenizi rica ediyoruz” dedi. ABD özel harekat birliklerinin daha önce düzenlediği bir kurtarma operasyonunda Somers’ın tutulduğu tahmin edilen binaya kadar girdikleri ancak rehine gazetecinin askerlerin geldiği sırada başka bir yere nakledildiği ifade edilmişti. 


CIA’le bağlantılı gazeteciler

“Satılmış Gazeteciler” adlı kitabında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın ‘örümcek ağı sistemiyle’ satın aldığı gazetecileri deşifre eden Alman gazeteci Udo Ulfkotte, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamalarında “Doğrusunu söylemek gerekirse, Irak, Afganistan ve İran’da bir istihbarat servisiyle bağlantısı olmayan yabancı bir gazeteci tanımıyorum” demişti.  Irak ve Afganistan’a “gezi yazarı” olmak için gidilmediğini kaydeden Ulfkotte, “James Foley Libya’da CIA için çalışıyordu ve daha önce tutuklanmıştı. Bir daha Müslüman bir ülkede gizli iş yaparsa öldürüleceği söylenmişti. Ama o bunu tekrar yapmak için çıldırıyordu ve sonrasında da başı kesildi” ifadelerini kullanmıştı.

#fbi
#kurtarma operasyonu
#obama
#luke Somers
9 yıl önce