|

'Kuzey Kore'nin BMGK kararlarına uymaması üzücü'

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin ciddi kaygı duyduğunu belirterek, Kuzey Kore'nin ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uyma noktasında herhangi bir işaret göstermemesinin çok üzüntü verici olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
18:21 - 12/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 18:23 - 12/06/2017 Pazartesi
AA
Yukiya Amano
Yukiya Amano

UAEA Başkanı Amano, "Kuzey Kore'nin ilgili BMGK kararlarına uyma noktasında herhangi bir işaret göstermemesi çok üzüntü verici" diye konuştu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan UAEA Genel Kurulunda konuşan Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin BMGK'nin 2231 sayılı kararı kapsamında doğrulama ve izleme misyonunu sürdürdüklerini söyledi.

İran'ın Müşterek Kapsamlı Eylem Planı doğrultusunda nükleer anlaşma kapsamında verdiği tüm taahhütlerini yerine getirdiğini belirten Amano, Ajansın, Güvenlik Denetimi Anlaşması uyarınca İran'ın beyan ettiği nükleer maddenin barışçıl amaçlarına uygun kullanıldığının doğruladığını, bildirilmemiş nükleer madde ve faaliyetlerin olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerin de devam ettiğini vurguladı.

"Kuzey Kore, BMGK yükümlülüklerini yerine getirmeli"

Kuzey Kore yönetimine çağrıda bulunan Amano, ülkenin bir an evvel BMGK kararları doğrultusunda yükümlülüklerini yerine getirmesini, bilinen ve henüz tespit edilememiş sorunların çözümü için ajansla iş birliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Amano ayrıca Kazakistan'da ajansın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum geliştirme programı (LEU) çerçevesinde yapımı devam eden uranyum bankasının ağustos sonda tamamlanabileceğini, 2018'in sonu gibi elde bulunan bütün düşük zenginlikli uranyumun bu depoya taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.


UAEA Genel Kurulu, BM'nin Viyana'da bulunan ana yerleşkesinde yılda 5 kez toplanıyor.

#Kazakistan
#UAEA
#Yukiya Amano
7 yıl önce