|

Ladin'in El Kaide'si Şii bir örgüt olmalı

ABD'de Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu başkanlığını devralacak senatör Silvestre Reyes tam bir Ortadoğu cahili çıktı. Reyes, Sünni Usame bin Ladin'in kurduğu El Kaide'nin Şii örgüt olduğunu söyledi

Ayşe Nur Özkes
00:00 - 13/12/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:08 - 13/12/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Ladin'in El Kaide'si Şii bir örgüt olmalı
Ladin'in El Kaide'si Şii bir örgüt olmalı

ABD'deki tüm istihbarat faaliyetlerini takip eden Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun başkanlığını Ocak ayında devralacak Demokrat Partili senatör Silvestre Reyes, Ortadoğu konusunda kara cahil çıktı. ABD Kongre haberlerini takip eden “Congressional Quarterly” dergisine röportaj veren Reyes, editör Jeff Stein'i hayretler içerisinde bıraktı. 11 Eylül saldırıları sonrası ABD'nin terör listesinde en üst sırada yer alan örgütler hakkında sorulan sorulara kaçamak cevaplar veren Reyes, El Kaide'nin Şii bir örgüt olduğunu söyledi.


SENATÖRÜN KAFASI KARIŞTI

Editör Stein'in El-Kaide üyelerinin Sünni mi, Şii mi olduğunu sorması üzerine senatör Reyes, “İkisinden de var, Sünni ve Şii” dedi. Kafası karışan Ryes, daha sonra “Sanırım çoğunluğu Şii” dedi. Oysa ki El Kaide örgütü, Şii karşıtı olan Sünni Usame bin Ladin tarafından kuruldu. El Kaide'ye Şii tabanlı diyen Reyes, Hizbullah hakkında ise konuşmaktan kaçındı. Reyes, Hizbullah hakkındaki bir soru üzerine, örgüt hakkında hiçbir bilgi vermeden sadece ismini tekrarladı. Lübnan'da siyasi bir kriz yaşandığını, bunun sorumlusunun Hizbullah olduğunu söyleyen Reyes, ancak Hizbullah'ın liderinin kim olduğundan ya da ne istedik-lerinden bahsetmedi.


Editörden manalı gönderme

Congressional Quarterly dergisinin editörü Jeff Stein, senatör Silvestre Reyes'in ABD'nin terör listesinde yer alan El Kaide ve Hizbullah hakkında bu kadar bilgisiz olmasına şaşırdığını belirterek şu yorumda bulundu: "Eğer bir beyzbol hakemi Yankes ve Red Sox arasındaki farkı bilmiyorsa, o hakem beyzboldan hiç anlamıyordur." Vietnam gazisi olan Reyes,1993 yılında ABD'nin sınır güvenliğinden sorumlu birimlerinde çalıştı. ABD'deki Hispaniklerin sorunları ile yakından ilgilenen Reyes aslında bir Latin Amerika uzmanı. Kongre'ye ilk kez 1996'da giren Reyes, 7 Kasım'da Kongreye Teksas'tan Senatör olarak seçildi.



17 yıl önce