|

Lavrov: ABD'nin çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin terör örgütü PKK/PYD'ye yönelik çelişkili açıklamalarına ilişkin "ABD'nin Suriye'de sınır güvenliği gücü oluşturulması konusundaki çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz. ABD, Suriye'de alternatif bir güç oluşturmaya çalışıyor." dedi.

Yeni Şafak
21:42 - 19/01/2018 Cuma
Güncelleme: 23:39 - 19/01/2018 Cuma
AA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD'nin Suriye'de sınır güvenliği gücü oluşturulması konusundaki çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz. ABD, Suriye'de alternatif bir güç oluşturmaya çalışıyor." dedi.

Lavrov, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Lavrov, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde "sınır güvenliği gücü" oluşturulmasına ilişkin yaptığı farklı açıklamalarla ilgili bir soruyu "ABD'nin Suriye'de sınır güvenliği gücü oluşturulması konusundaki çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz. ABD, Suriye'de alternatif bir güç oluşturmaya çalışıyor ve bu da Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda daha önce verdiği sözlerle çelişiyor." şeklinde cevaplandırdı.

Lavrov, Rus askerlerinin Afrin'den çekilmeye başlamasına ilişkin soruya "Daha önce yalanlandı." diye cevap verdi.

Öte yandan Lavrov, "Daha önce yalanlandı " ifadesini kullanmasına karşın diğer Rus yetkililer bu konuda bir açıklama yapmamıştı.

İran konusu

İran nükleer anlaşması ile ilgili soruları yanıtlayan Lavrov, ABD'nin bu konudaki tutumunu eleştirdi.

Lavrov, "İran nükleer anlaşması henüz ölü değil ama anlaşmanın taraflarından biri tek taraflı çekilirse uygulanamaz hale gelir ve ortada anlaşma kalmaz." dedi.

ABD'nin Avrupa Birliği'nden ülkeleri anlaşmanın tekrar görüşülmeye açılması konusunda ikna etmeye çalışacağına inandığını ancak anlaşmanın şartlarının tekrar görüşülemeyeceğini ve bunun İran için kabul edilemez olduğunu söyledi.

Lavrov, "İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinde Rusya, ABD'nin yerini doldurabilir?" sorusuna ise Moskova'nın taraflara bu teklifi götürdüğünü ve tekliflerinin hala geçerli olduğu yanıtını verdi.

ABD'nin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna yaptığı yardımları kesmesine ilişkin ise bu kararın bölgedeki Filistinli mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması çabalarını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Lavrov bu konuda neler yapılacağına ilişkin tüm taraflarla görüşeceklerini sözlerine ekledi.

#Sergey Lavrov
#ABD
#Rusya
6 yıl önce