|

Lavrov: Türkiye'nin çıkarlarını gözeteceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'de oluşturulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin "Türkiye'nin güvenliğini ve çıkarlarını gözeteceğiz" dedi.

Yeni Şafak
12:55 - 16/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 13:26 - 16/01/2019 Çarşamba
Diğer
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'Güvenli Bölge'ye ilişkin "Türkiye dahil, Suriye’nin komşuları ve tüm tarafların güvenliğini ve çıkarlarını gözeteceğiz" dedi.

Moskova'da 2018 yılının sonuçlarını değerlendirmek üzere büyük basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Suriye'de ABD'ye ait olan silahlar, bölgeler ve askeri tesisler, ABD'li askerlerin çekilmesi sonrası Suriye hükümetinin, ordusunun ve Suriye'deki idari yapıların kontrolü altına girmeli. Bununla birlikte YPG için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı" dedi.

Lavrov, YPG ile Esed rejimi arasında tek ülke dahilinde dış müdahale olmadan yeniden yaşam tesis etme konusunda mutabakat sağlamak amacıyla şu anda yürütülen temasları memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini vurguladı.

Güvenli Bölge nedir?

ABD Başkanı Trump'ın gündeme getirdiği ve Türkiye'nin ilk etapta olumlu baktığı güvenli bölge planı, Suriye-Türkiye sınırı boyunca 460 kilometrelik bir hattı içeriyor. Fırat nehrinin doğusundaki hat, batıda Sacur çayından, doğuda Haseke'nin Malikiyye ilçesine uzanıyor. 20 mil (32 kilometre) derinlikte, idari olarak Aynularab ve Tel Abyad da dahil olmak üzere Rakka ve Haseke'nin 8 ilçesi yer alıyor. Münbiç ilçe merkezi, 32 kilometrenin dışında kalıyor.

#Rusya
#Esed Rejimi
#Lavrov
5 yıl önce