|

Liberman'ın istifa sebebi

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman istifa etti. İstifa ederken Hamas'ı kast ederek, "Teröre teslim olduk, bu ateşkesin başka bir manası olamaz" diye konuşan Liberman, Netanyahu'ya tepkili.

Yeni Şafak
14:28 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:37 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman görevden ayrılma kararı aldığını açıkladı. Liberman'ın istifa sebebinin, Gazze'deki ateşkes kararı ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Liberman: Hamas'a teslim olduk, bu ateşkesin bir anlamı yok

İsrail'in Gazze'den atılan füzeleri gerekçe göstererek düzenlediği hava saldırısının ardından alınan ateşkes kararına tepki gösteren Liberman, "Dün teröre teslim olduk. Bu ateşkesin başka bir anlamı yok. Şu an devlet olarak yaptığımız şey, ulusal güvenliğimize uzun vadede zarar verecek bir bedel pahasına kısa vadeli sükunet satın almak" ifadelerini kullandı.


Liberman, daha önce yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanmıştı: "Gazze'de bir Arap Baharı havasıyla Hamas'ı devireceğiz.
Liberman, İsrail'in daha önceki Gazze katliamlarını yapan askerleri överek
sözleri tepkiye yol açmıştı.

Avigdor Liberman kimdir?

Avigdor Liberman 2009 yılında İsrail Dışişleri bakanı oldu. Şubat 2009'daki seçimlerin ardından Netanyahu'nun kabinesinde dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı. 14 Aralık 2012 tarihinde, kendisi hakkında çıkan yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa etti.

2013 senesinde tekrar dışişleri bakanı olan Liberman ve 2015'te kurulan yeni hükümette yer almamış ancak 2016 yılında yapılan kabine revizyonu ile İsrail Savunma Bakanı olmuştu.

Daha önce Netanyahu ile birlikte çalışan Liberman,

  • 1999'da Yisrael Beiteinu (Türkçe: Evimiz İsrail)
    partisini kurarak Netanyahu ile yolları ayırmıştı.

İsrail'i kendi iç çekişmeleri yıkacak

Gazeteci-yazar Taha Kılınç, İsrail'deki bu çatlaklarla ilgili yeni çıkan kitabı "Ortadoğu'ya dair yirmi tez"de çarpıcı tespitlere imza attı.

Kılınç'ın "İsrail'in yıkılışı, kendi içinden ve kendi iç çekişmeleri yüzünden gerçekleşecektir. İsrail devlet aklı, dışarıya karşı saldırganlık ve savaşla bu akıbeti geciktirmeye çabalamaktadır" sözleri, İsrail kabinesindeki çatlakları da özetler nitelikte.

Taha Kılınç sözlerine şöyle devam ediyor:

Dışarıdan bakıldığında yekpare bir ülke gibi görünen İsrail, dünyanın bütün ülkeleri gibi çeşitli toplumsal katmanlardan birbiriyle rekabet halindeki gruplardan ve çatışan menfaat topraklarından oluşur. Diğer birçok unsurun yanında, İsrail toplumunu derinden sarsan, birliğini tehdit eden ve yolun sonunda İsrail devletinin yıkılışını da -evet bir gün olacaktır- hızlandıracak üç temel nokta vardır:

  • -Yahudiler içindeki bölgesel ve dini sınıflar arasında yaşanan ölümcül çekişme
  • -Dindar ve seküler Yahudiler arasındaki düşmanlıklar
  • -Yerleşimcilerin yarattıkları gerilim ve terör
#Avigdor Liberman
#İsrail
#Filistin
#Gazze
#Hamas
5 yıl önce