|

Libya'da 'petrolistan' kuruldu

00:00 - 7/03/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:32 - 7/03/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Libya'da 'petrolistan' kuruldu
Libya'da 'petrolistan' kuruldu

Libya'da kabile liderlerinin ve milis komutanlarının Libya'nın petrol zengini doğusunda yarı otonom bölge ilan ettikleri bildirildi. Aşiret liderleri, milis komutanları ve bazı siyasetçiler, Bingazi'de gerçekleştirdikleri ve binlerce kişinin katıldığı bir seremoniyle yarı otonom bölgelerini ilan etti. Yıllarca Muammer Kaddafi yönetimi altında ötekileştirilmelerini sonlandırma vaadinde bulunan yeni liderler, yeni bölgenin yönetimi için bir konsey oluşturulduğunu duyurdu.

Yeni bölge Sirte şehrinden Mısır sınırına kadar ülkenin doğusunu kapsıyor. Toplantıda yarı otonom bölgeyi yönetecek konseyin başkanlığına, Kaddafi döneminde en uzun hapis yatmış siyasi mahkum olan Ahmed El Zubair getirildi. Aynı zamanda Milli Geçiş Konseyi üyesi olan Ahmed El Zubair, buradaki konuşmasında bölgenin haklarını koruyacaklarını; ancak uluslar arası konularda Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) tanıdıklarını ifade etti.

UGK Başkanı Mustafa Abdulcelil ise Bingazi'de yaşananlara inanamadığını ancak çok da şaşırmadığını ifade ederek,'Bu, Libya'yı bölmek isteyenlerin bir planı. Kimi Arap ülkelerinin bu oluşumun arkasında olduğunu biliyoruz' ifadesini kullandı. Libya'yı bölmek isteyen grupların hiçbir zaman bunu başaramayacakların kaydeden Abdülcelil, Libya'nn tek parça olarak kalkınacağını vurguladı.


12 yıl önce