|

Livni bitti

MOSSAD ajanı olarak başladığı kariyerinde İsrail Başbakanı olmaya kesin gözüyle bakıyordu. Kadima lideri Livni seçimden galip çıktığı halde koalisyon kuramadı. İngiltere'de savaş suçlusu ilan edilen “Beyaz Güvercin”in partisi dün, “Liderliğini istemiyoruz” dedi.

00:00 - 25/12/2009 Cuma
Güncelleme: 22:26 - 24/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Livni bitti
Livni bitti

İngiliz Mahkemesi'nin Gazze'de savaş suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı vermesinin ardından İsrail'in eski Dışişleri Bakanı ve Kadima Partisi'nin lideri Tzipi Livni'ye bir darbe de kendi partisinden geldi. Livni'ye karşı cephe alan partinin 2 numaralı ismi Shaul Mofaz, “Milletvekillerimiz Livni'nin liderliğini onaylamıyor. Partiden olası bir göç halinde bu, Livni'nin yeteneği ve yönetimi konusunda şüpheler olduğunu gösterir. Bir kere olsun başkalarını dinlemesini umuyorum” dedi ve 3 ay içinde parti kongresine gidilmesini ve seçim yapılmasını teklif etti. Partideki depremin, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Kadima milletvekillerini Likud'a katılmaya çalışmasının ardından yaşanması dikkat çekti.

Mofaz'ın Livni'nin partiyi yönetemediğine ilişkin yayılan sözleri ve ardından Kadima'da Livni dışındaki 27 milletvekilinden 11'inin Netanyahu'nun Likud'u ile görüşmeler yaptığı söylentileri, Kadima'da tansiyonu artırmıştı. Partideki çatlak sesi dile getiren Mofaz ile Tel Aviv'deki evinde görüşen Kadima lideri Livni, “Bibi, milletvekillerini kendi partisi Likud'a çekerek bizi parçalamaya çalışıyor” uyarısında bulundu. Mofaz, parti içi erken seçim istedi. 10 Şubat'taki seçimlerde başbakanlığı son anda kaybeden Livni'nin cevabı ise “Hayır, şimdi olmaz” oldu. Bazı vekillerin Kadima'yı bırakıp Likud'a geçmek için burada üst düzey pozisyon istedikleri belirtiliyor.


Hayalleri kıl payı uçan 'Beyaz Güvercin'

İsminin anlamı “Beyaz Güvercin” olan Tzipi Livni'nin, 1983'te Filistin Kurtuluş Örgütü'nün üst düzey komutanlarından Mamun Meraiş'in öldürülmesi olayına karıştığı ileri sürülmüştü. Livni'nin MOSSAD'ın legal bir memuru değil, Avrupa'da Filistinlilere suikast düzenlemekle görevli bir ajan olduğu iddiası ortalığı karıştırdı. Dönemin Dışişleri Bakanı olarak Gazze işgalinin de mimarlarından olan Livni, eski başbakan Ehud Olmert'in yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevi bırakmasının ardından Kadima'nın liderlik koltuğuna oturdu. Livni'nin başbakan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 10 Şubat'taki seçimlerde hükümeti kurma yetkisini 28 milletvekilliği kazanan Kadima yerine 27 üyeyle 2. parti olan Likud lideri Netanyahu'ya verdi. Kadima lideri Livni ise kabineye giremedi.



14 yıl önce