|

Londra'da data skandalı

Londra'nın nüfusuna ait 25 milyon kişinin kayıtlı olduğu disketin postada kaybolması ülkede krize neden oldu. Hazine Bakanı Alistair Darling'in istifası isteniyor

Londra
00:00 - 22/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:33 - 22/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Londra'da data skandalı
Londra'da data skandalı

İngiltere'de devletin çocuk yardımı için elinde tuttuğu, 25 milyon kişiye ait doğum tarihi, adres, banka hesap numarası, ulusal sigorta numarası gibi bilgilerin yer aldığı iki disketin postada kaybolması, büyük bir skandalın patlamasına yol açtı. İngiliz basını, olayın son yılların en büyük siyasi krizine neden olabileceğini belirtirken, 7 milyon ailenin dolandırıcılık kurbanı olma riskiyle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu.


VERGİ DAİRESİ BAŞKANI İSTİFA ETTİ

25 milyon kişinin kişisel detaylarını içeren iki disketin HM Revenue adlı vergi kurumundan Ulusal Devlet Hesaplarını İnceleme ve İbra Kurumuna adi posta yoluyla gönderilirken yolda kaybolduğu kaydedildi. Disketlerin anlaşmalı bir kurye şirketi tarafından taşınmasına rağmen, varması gereken adrese ulaşmaması üzerine HM Revenue adlı vergi dairesinin başkanı istifa etti.


ADİ POSTAYLA GÖNDERİLDİ

Hükümet adına açıklama yapan Hazine Bakanı Alastair Darling, disketlerin adi postayla gönderilmesi kararının vergi dairesinin kıdemli olmayan memurlarından biri tarafından alındığını ve disketlerin 18 Ekimde TNT adlı kurye şirketi tarafından Newcastle'dan Londra'daki Ulusal Devlet Hesaplarını İnceleme ve İbra Kurumuna doğru yola çıkarıldığını bildirdi. Darling, bankaları ve finans kuruluşlarını muhtemel dolandırıcılık vakalarına karşı önlem almaya çağırdı. Bu arada vergi dairesi yöneticilerinin, olayı 8 Kasımda öğrendikleri ve Başbakan Gordon Brown da dahil olmak üzere hükümetin 10 Kasımda durumdan haberdar edildiği açıklandı.


Özür diledi

Hazine Bakanı Darling 9.5 milyon anne-baba ve 15.5 milyon çocuğun bilgilerini içeren iki disketin kaybolması nedeniyle dün özür diledi. Olayla ilgili olarak istifa etmesi yönünde yoğun baskı altında kalan Darling istifa etmeye-

ceğini söyledi.


Neler kayboldu
  • Ad Soyad
  • Doğum tarihi
  • Adres
  • Banka hesap numarası
  • Ulusal Sigorta Numarası



  • 16 yıl önce