|

Lübnan Suriyeli mültecileri ülkelerine gönderecek

Lübnan'ın yüzde 35'inin aşırı fakirlik içinde yaşadığını ve 80 milyar dolar borcu olduğunu ifade eden Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Merabi, Lübnan'ın artık Suriyeli mültecileri daha fazla barındıramayacağını söyledi.

Yeni Şafak
09:01 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:11 - 25/01/2018 Perşembe
AA
Arşiv
Arşiv

Lübnan Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Merabi, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin gelecek yaza kadar ülkelerine geri gönderileceğini belirtti.

Devlet Bakanı Merabi, başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, Lübnan'ın
980 bin
civarındaki Suriyeli mülteciyi daha fazla barındıracak durumda olmadığını söyledi.

Suriyeli mülteciler dosyasının en geç yaza kadar kapanacağını vurgulayan Merabi, "Lübnan'daki tüm siyasi taraflar, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi konusunda hemfikir ve bu yönde ortaklaşa çalışıyor." dedi.

"Şimdiye kadar yardımların sadece yüzde 45'i sağlandı"

Uluslararası toplumu, Lübnan'daki mültecilere karşı sorumluluğunu yerine getirmemekle suçlayan Merabi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) kayıtlı Suriyeli mültecilere yapılması gereken yardımın şimdiye kadar sadece yüzde 45'inin sağlandığını dile getirdi.

Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin durumunu "felaket" olarak niteleyen Merabi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bakan Merabi, Suriyeli mültecilerin, ülkelerindeki güvenli bölgelere dönmeleri konusunda gerekli işlemlerin yakında başlatılacağını kaydetti.

Lübnan'daki Suriyeli mülteciler

BMMYK Sözcüsü Lisa Ebu Halid, 27 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada, Lübnan'da kayıtlı Suriyeli mültecilerin sayısının 997 bin 905'e gerilediğini söylemişti.

Lübnan'da 2011'den bu yana yaklaşık 49 bin Suriyeli mültecinin BM'nin yerleştirme programına dahil olduğunu ve bu kapsamda ABD, İsveç ve Fransa gibi ülkelere gittiğini söyleyen Ebu Halid, binlerce Suriyelinin de resmi veya kaçak yollarla diğer ülkelere geçtiğini, bu nedenle Lübnan'daki sayının azaldığını vurgulamıştı.

#Lübnan
#Suriye
#Mülteci
6 yıl önce