|

Macaristan Cumhurbaşkanı istifa etti

Macaristan'da doktora tezinde intihal yaptığı gerekçesiyle akademik unvanı geri alınan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, istifa etti. Schmitt açıklamasında "Cumhurbaşkanı halkın birliği temsil eder. Mevcut durumda kendimi görevimi iade etmekle yükümlü görüyorum." ifadelerini kullandı.

İha
00:00 - 2/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 15:22 - 2/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Macaristan Cumhurbaşkanı istifa etti
Macaristan Cumhurbaşkanı istifa etti

Budapeşte'deki Semmelweis Üniversitesi'nin intihal yaptığını tespit ettiği Schmitt, Cuma akşamı, "Doktora çalışma benim bilgi ve birikimle yazıldı." ifadelerini kullanarak istifa etmeyeceğini belirtmişti. Üniversitenin soruşturma komisyonu Salı günü sunduğu raporda cumhurbaşkanının 215 sayfalık doktora tezinin 200 sayfasının başka çalışmalarla kısmen ya da tamamen aynı olduğunu ya da doğrudan başka tezlerden tercüme edildiğini bildirmişti. Eski bir olimpiyat eskrim şampiyonu olan Pal Schmitt, tezini 1992 yılında Beden Eğitimi Üniversitesi'nde doktorasını yaparken yazmıştı.

6 Ağustos 2010 tarihinden beri Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Pal Schmitt, muhalefet tarafından "noter gibi çalışmakla" suçlanıyordu. 20 aylık görev süreci içerisinde 360 kanuna imza koyan ve tek bir kanunu iade etmeyen Schmitt, Başbakan Viktor Orban'ın yol arkadaşı olarak biliniyordu. Schmitt'in istifa etmesi sonrasında bu görevi geçici olarak Meclis Başkanı üstlenecek.


İNTİHALİ TESPİT EDEN ÜNİVERSİTE REKTÖRÜ DE İSTİFA ETTİ

Pal Schmitt'in doktora tezinin intihal olduğunu tespit eden Semmelweis Üniversitesi Rektörü Tivadar Tulassay da bağlı bulunduğu bakanlığın 'kendisine olan güveninin kaybolduğunu hissettiği' için görevinden ayrıldığını açıkladı.

12 yıl önce