|

Macaristan'dan Türkiye'ye AB desteği

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi İstvan Szabo, 'Türkiye'nin AB'ye katılımı için sonuna kadar desteğimizi sürdüreceğiz' dedi.

Aa
00:00 - 2/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 13:40 - 2/03/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Macaristan'dan Türkiye'ye AB desteği
Macaristan'dan Türkiye'ye AB desteği

Szabo, Kocaeli Valisi Ercan Topaca'yı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi. 

Vali Topaca, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin çok köklü bir tarihe dayandığını söyledi.

AB'nin dönem başkanlığını Macaristan'ın yürüttüğünü hatırlatan Topaca, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde, Macaristan'ın olumlu desteğini hep hissettiklerini belirtti.

İki ülke arasındaki dostluğun AB'den çok öncelere dayandığına işaret eden Topaca, şöyle devam etti:

'Biliyorsunuz, daha önce de Macaristan'da çok sevilen ve sayılan Tökeli İmre'nin de ilimizde Osmanlı İmparatorluğu döneminde misafir edilmesinden dolayı kültürel bazı işbirliği ve ilişkiler var. Bu kapsamda büyükelçimizle daha önceki toplantımızda 'acaba ne yapılabilir? Tökeli İmre'nin anılarının yaşatılacağı bir kültür evi yapılabilir mi' dedik. Onunla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde proje daha da somutlaşacak.' 

Kocaeli'nin ekonomi ve sanayi bakımından Türkiye'nin en gözde ve en güçlü illerinden biri olduğunu ifade eden Topaca, 'Bu anlamda iki ülke arasında hem kültürel hem ekonomik açıdan bizi sevindirecek, ortak işbirliği yapabileceğimiz konularla ilgili çok ciddi altyapımız olduğunu düşünüyorum' dedi.

Szabo da Vali Topaca ile hem ikili ilişkilerin içeriği hem de Türkiye'nin AB'ye katılımı için yapılabilecekleri görüşmek için buluştuklarını söyledi.

Macaristan'ın Türkiye'nin AB'ye katılımını baştan beri desteklediğini vurgulayan Szabo, 'Türkiye'nin AB'ye katılımı için sonuna kadar desteğimizi sürdüreceğiz. Ümit ederiz ki haziran sonuna kadar yeni bir başlığın açılması mümkün olsun. Katılım konusunda ve vizelerle ilgili olumlu çabalarımız da sürüyor' diye konuştu.

İstvan Szabo ayrıca, Kartepe'de kurulması planlanan Tökeli İmre Anı ve Kültür Evi'nin hazırlık çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu sözlerine ekledi.


13 yıl önce