|

Macarların kafası karıştı: Türklerle akraba mıyız?

Macaristan'da yapılan bir gen araştırması, neredeyse iki yüz yıldır gündemde olan"Macar kimlik" tartışmasını yeniden alevlendirdi. Araştırmanın sonucuna göre, Macarların kökeni yüzde 30 oranında Türklerle benzeşiyor.

Yeni Şafak
16:16 - 19/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:28 - 19/03/2018 Pazartesi
Diğer
Arşiv
Arşiv

Macaristan'da yapılan bir araştırma 'köken' tartışmalarını yeniden alevlendirdi. bundan bin yıl önce, kavimler göçünün bir parçası olarak Orta Avrupa'ya gelen ve bu topraklara yerleşen ilk Macar boylarının genetik olarak kimlere daha çok benzediğini ortaya çıkarmaya yönelikti.

Bugün elbette Macar insanları genetik olarak Orta Avrupalı. Yani Macarların genomu çevre halkların, Çeklerin, Slavların, Ukraynalıların, Avusturyalıların genlerine çok benziyor.

Peki, ama acaba bin yıl önce durum neydi?

İşte bu sorunun yanıtı Macar boylarının Orta Avrupa'ya geldiği yıllarda bu kavmi yöneten ve daha sonra da ülkenin ilk kralı olan Arpad hanedanından III. Bela'nın kemik örneklerinden alınan DNA'larda arandı.

Türklerin geniyle benzeşiyor

Ve bu araştırmanın sonucu o dönem Macarların genlerinin Asya kökenli olduğunu ortaya koyuyordu.

Aynı araştırma bin yıl önce bu topraklara yerleşen ilk Macar boylarından bir grup insanın yeni bulunan mezarlarındaki kalıntılar üzerinde de yapıldı. Sonuç aynıydı: İlk Macarlar Asya kökenliydi ve hatta genleri yüzde 25-30 oranında Asya Türklerinin genleriyle benzeşiyordu.

#Macaristan
#Türkiye
6 yıl önce