|

Madalyasını katil İsrail''e iade etti

İsrail''in Gazze işgali sırasında Filistinlilerin yanısıra yabancı kökenli vatandaşlar da öldürüldü. Yahudi bir çocuğu Nazilerden kurtardığı için Tel Aviv tarafından kendisine ''Uluslararası Dürüstlük'' ödülü verilen Hollandalı Henk Zanoli, ailesinden 6 kişiyi Gazze''de kaybetti. Zanoli tepkisini madalyasını iade ederek gösterdi.

Dış Haberler
00:00 - 17/08/2014 Pazar
Güncelleme: 20:54 - 16/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Madalyasını katil İsrail''e iade etti
Madalyasını katil İsrail''e iade etti

Nazi işgali döneminde bir çocuğu soykırımdan kurtardığı için ''Uluslararası Dürüstlük'' madalyası ile ödüllendirilen 91 yaşındaki Hollandalı Henk Zanoli, İsrail''in Gazze bombardımanı sırasında ailesinden 6 kişiyi kaybetti. Zanoli''nin tepkisi, İsrail''in verdiği madalyayı iade etmek oldu. İsrail gazetesi Haaretz''e göre, Henk Zanoli ve merhum annesi, 1943-1945 yılları arasında, ailesi kamplarda öldürülen Yahudi bir çocuğu sakladıkları için Holokost Müzesi tarafından ''Uluslararası Dürüstlük'' madalyası ile ödüllendirildi. Ancak Zanoli''nin ailesi, yüzlerce Filistinli gibi 7 Temmuz''da başlayan Gazze''deki saldırılarda İsrail bombalarıyla can verdi.

BÜYÜKELÇİYE MEKTUP

Zanoli''nin ailesinden Angélique Eijpe Hollandalı bir diplomat ve Gazze Şeridi''nde doğmuş ekonomist İsmail Ziyade ile evliydi. Ailenin Gazze''de Bureyc mülteci kampında kaldıkları apartmanı 20 Temmuz''da İsrail''in F-16 uçakları tarafından vuruldu. Yakınlarını kaybeden Zanoli, Lahey''deki İsrail Büyükelçiliği''ne madalyonu iade etti ve Büyükelçi Haim Davon''a gönderdiği mektupta şunları yazdı:

''AİLEME HAKARET OLUR''

''Almanya''nın Hollanda''yı işgal ettiği dönemde annemin ve ailemin Yahudi bir çocuğu kurtarmak için sarf ettikleri çaba ve aldıkları risk adına İsrail devleti tarafından verilen bu madalyonu çok büyük bir üzüntüyle iade ediyorum. Aradan dört nesil geçmesine rağmen Gazze''deki yakınlarımızın İsrail devletinin işlediği cinayetlerle karşı karşıya olması trajik ve şaşırtıcı. İsrail''in verdiği bu onur ödülünü elimde tutmak cesaretli annemin hatırasına ve 6 yakınını kaybetmiş aileme bir hakaret olur.''

''AĞIR BEDELLER ÖDEDİK''

Avukat olan Zanoli, Nazi işgali döneminde ailesinin ödediği ağır bedellerden de bahsetti, babasının Mauthausen kampında öldürüldüğünü, kız kardeşinin eşinin idam edildiğini ve erkek kardeşinin Yahudi eşinin de geri dönmemek üzere sürüldüğünü yazdı.

10 yıl önce