|

Maduro darbeyi bastırdı

ABD’nin hedefindeki Venezuela’da bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Maduro hükümetini tanımayacaklarını ilan eden askerler yayınladıkları videoda, halka sokakları dökülmesi çağrısı yaptı. Başkent Caracas’ta devlet başkanlığı sarayına 3 km uzakta olaylar çıktı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederken darbeci 27 asker tutuklandı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 01:56 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela'da yönetime karşı ayaklanma çağrısı yapan bir grup askerin darbe girişimi son anda önlendi. Venezuela ordusundan yapılan açıklamada, silah çalan ve subayları kaçıran ulusal muhafız birliğinden 27 askerin tutuklandığı bildirildi. Ülkede üniformalı bir grubun çektiği, sosyal medyada paylaşılan bir dizi video üzerine bazı kişilerin sokaklara döküldüğü, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettiği aktarıldı. Başkent Caracas'ta devlet başkanlığı sarayına 3 kilometre uzaklıkta Cotiza semtindeki gösteriye göz yaşartıcı gazla müdahale edildiği vurgulandı. Videoda, bir grup üniformalı ve silahlı adam, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini tanımayacaklarını dile getiriyor. Kendisini çavuş Armando Figueroa olarak tanıtan biri, Venezuelalılara ve askerlere, isyanlarına destek için sokaklara dökülmeleri çağrısında bulunuyor. Figueroa, "Anayasayı savunmamız için sokağa inmemizi istediniz, işte buradayız. Fitili ateşlememizi istediniz, ateşledik. Desteğinize ihtiyacımız var" ifadesiyle ayaklanma çağrısında bulunuyor.


ABD FİTİLİ ATEŞLEDİ

  • Washington'un bitmek bilmez darbe girişimleriyle birlikte anılan Venezuela'da son askeri ayaklanma çabası, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'muhalefet liderini devlet başkanı olarak tanımayı değerlendirdiği' haberlerinin ardından geldi. Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da geçen hafta attığı bir Twitter mesajında Venezuela ordusuna aleni darbe çağrısında bulunmuştu. Yine Latin Amerika'da ABD destekli aşırı sağcı Brezilya ve Arjantin devlet başkanları da Venezuela'ya karşı yeni eksen kurduklarını açıklamıştı. Venezuela Kurucu Meclis Başkanı ve iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, darbe girişimcilerini ‘şiddet estirmek ve halkın huzurunu bozmak için silah çalan vatan hainleri’ diye niteledi.
#ABD
#Venezuela
#Maduro
5 yıl önce