|

Mahinur alkışlarla yemin etti

Belçika'nın ilk başörtülü milletvekili Mahinur Özdemir, yemin ederek görevine başladı. Hristiyan Demokrat Parti'den parlamentoya seçilen 26 yaşındaki Özdemir'e karşı çıkan Valon Liberaller planladıkları protestoyu yapamadı.

Dış Haberler
00:00 - 24/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:00 - 24/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Mahinur alkışlarla yemin etti
Mahinur alkışlarla yemin etti

7 Haziran'daki yerel seçimlerde Brüksel Parlamentosu'nda en genç milletvekili olmaya hak kazanan 26 yaşındaki Türk asıllı başörtülü Mahinur Özdemir, parlamentoda yemin etti. Belçika'nın Brüksel Parlamentosu'na Hristiyan Demokrat Parti (CDH) adayı olarak seçilen Özdemir yemin ettikten sonra beklenenin aksine protesto olmazken büyük bir alkış tufanı koptu. Parlamentodaki Valon Liberal Parti'sinin yemin töreninden önce başlattığı Özdemir'i başörtüsüyle meclise sokmama kampanyası ise sonuçsuz kaldı.

ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI

Belçika Parlamentosu'nun dolayısıyla da Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olan Özdemir dün alkışları eşliğinde yemin ederek görevine başladı. Parlamentodaki Valon Liberal Parti, yemin töreninden önce "dini sembollerin yasaklanmasını" önererek, Mahinur Özdemir'in görevine başlamasını engellemeye çalışmıştı. Brüksel parlamentosundaki 89 koltuktan 24'ünü kazanarak seçimlerden birinci çıkmalarına rağmen Sosyalistler, Yeşiller ve Hristiyan Demokratlar arasındaki yeni hükümet müzakerelerine dahil edilmeyen Valon Liberaller (MR), dünkü yemin töreni öncesinde parlamentoda başörtüsünü yasaklamak için öneri hazırlığına girişmişti.

AVRUPA'DA BİR İLK

Tören sonrasında gazetemize açıklama yapan Özdemir, “Yemin töreninden önceki başörtüsü tartışmaları yersizdi. Bu Avrupa'da bir ilk. 3 yıl önce de Belediye meclisinde yemin ettim. Belçika'nın hem yabancı kökenli hem de en genç milletvekiliyim. Hedefimde gerçek bir parlamentor olmak vardı. 5 yıllık yoğun çabalarım sonucunda bunu başardım. Milletvekili olarak üçüncü kuşakla birinci kuğaşın barışmasını sağlayacağım. Yapılacak çok şey var.

KENDİNDEN EMİNDİ

Özdemir, yemin töreninden önce protesto gösterileri bekleyip beklemediği yönündeki sorumuza şu yanıtı vermişti: "Böyle bir şey olamaz. Parlamento başkanı açılış konuşmasını yapacak. Herkesi sakin olmaya davet edecek, olmazsa da dışarı çıkartacak. Bu konuda gerçekten bir sorun olmayacak."


Önyargıları kaldıracağız

Partisinin Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini sık sık dile getiren Özdemir, “Ben de bu yönde çalışmalarıma devam edeceğim, önyargıları kaldırmak için çalışacağız' dedi. Bir dönem Hristiyan Demokratlar Partisi (CDH) Genel Başkanı JoÎlle Milquet'in de özel kalem müdürlüğünü yürüten Özdemir, Schaerbeek Belediyesi'nde 2006'dan bu yana başörtülü olarak meclis üyeliği görevini yapıyordu. 5 çocuklu bir ailenin en büyük kızı olan Mahinur Özdemir'in babası Konyalı, annesi Afyon Emirdağlı.


15 yıl önce