|

Makedonya-Kosova arasında soğuk rüzgarlar

Aa
00:00 - 28/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 12:58 - 28/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Makedonya-Kosova arasında soğuk rüzgarlar
Makedonya-Kosova arasında soğuk rüzgarlar

Cumhurbaşkanı Corce İvanov'un resmi davetlisi olarak bugün Makedonya'ya gelmesi beklenen Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, resmi ziyaretin çalışma ziyaretine dönüştürüldüğü gerekçesiyle ziyaretini iptal etti.

Seydiu'nun ziyaretinin son anda iptal edilmesi, Makedonya ile Kosova diplomasisi arasında soğuk rüzgara neden oldu.

Makedonya Cumhurbaşkanlığı, bir açıklama yaparak, Seydiu'nun ziyaretini iptal etmesinden üzüntü duyulduğunu bildirdi. Açıklamada, “Makedonya, Balkan ülkeleriyle sürdürüğü işbirliği çerçevesinde Kosova Cumhuriyeti ile de iyi ilişkilerini sürdürmekte kararlıdır” denildi.

Ziyaret gerçekleşseydi, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Makedonya'da yeni seçilen Cumhurbaşkanı İvanov;un yurt dışından gelen ilk resmi davetlisi olacaktı.

İvanov, Cumhurbaşkanlığı görevine başlaması dolayısıyla bir süre önce düzenlenen devlet töreni için Seydiu'ya resmi davet göndermemiş, bu da iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı İvanov, gerginliğin ortadan kaldırılması amacıyla Fatmir Seydiu'ya Makedonya'yı ziyaret etmesi için resmi davet yollamıştı. Ziyaret sırasında resmi karşılama törenlerinin programdan çıkarılması üzerine Seydiu ziyaretini iptal etti.

Makedonya, Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanımasına rağmen Sırbistan ile olan ilişkilerinin zarar görmesinden çekindiği için Kosova ile diplomatik ilişkilerini alt düzeyde tutuyor.


15 yıl önce