|

Makedonya vize rejimi eskiye döndü

Makedonya, Arnavutluk vatandaşlarına da vize uygulamayacağını açıklamıştı. Ancak Tiran'dan gelen tepkiler ardından Üsküp, bu adımından vazgeçti.

Cihan
00:00 - 11/01/2008 Cuma
Güncelleme: 10:57 - 11/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Makedonya vize rejimi eskiye döndü
Makedonya vize rejimi eskiye döndü

Makedonya ile Arnavutluk arasındaki ilişkiler son yılların en kritik dönemine girdi. Geçen hafta, Makedonya Dışişleri Bakanlığı, Arnavutluk vatandaşlarının bu ülkeye giriş yapmak için, diğer Avrupa Birliği ülkelerine uygulanan prosedürlerin aynısıyla karşılaşacakları açıklamıştı. Üsküp'ün bu kararı, 1 Ocak 2008 itibariyle uygulamaya geçilmesine düşünülürken, bu karar şimdilik iptal oldu.

Kararın iptalini, Makedonya Arnavut Demokratik Parti Başkanı Munduh Thaçi bildirdi. Thaçi, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile yaptığı görüşmeden sonra, kararaın şimdilik iptal edildiğini söyledi. Gruevski ise, konu ile ilgili hiçbir açıklama yapmadan gazetecilerden uzaklaştı.

Üsküp'ün geçen haftadaki bu kararından sonra, ilk tepkiler Arnavut vekillerden geldi. Ardından Dışişleri Bakanı Lulzim Başa, Makdonya Dışişleri Bakanı Antoni Miloşoski telefon ile aradı. Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Başa, Makedon meslektaşından yeni vize uygulamasının iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyebileceği vurguladığı bildirildi. Telefon görüşmesinden sonra, Dışişleri Bakanı Başa, Makedonya'nın Tiran Büyükelçisi'ni ofisine çağırdığı öğrenildi. İkili görüşmede Başa, Arnavutluk'un bu uygulamadan memnun olmadığı ve kararın iptalı için diplomatik görümeşlere devam edeceğini söyledi.

Diğer tarafta, Üsküp'ün Arnavutluk'u üçüncü dünya ülkesi gibi tanıması, Tiran'daki her kesimin tepkisini çekti. Gazetelerde Makedonya'nın Arnavutluk'a ihanet ettiği şeklinde yorumlar yer aldı. Gazetenin köşe yazarları, Arnavutluk, Makedonya'yı tanıyan ilk ülkelerden olmasından ziyade adı Makedonya ile de tanıyan ilk ülke olduğunu ön plana çıkarıyor.

Arnavut Start Gazetesi köşe yazarı, Alban Tartari'ye göre, Arnavutluk, Yunanistan'nın karşı çıkmasına rağmen, Makedonya'yı, Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti olarak değil, Makedonya Cumhuriyeti gibi tanıdı.

Bunun yanında, ekonomi uzmanları, yeni uygulamanın Makedonya'nın kendisine de olumsuz yönde etkileyeceği düşünüyor. Onlara göre, Arnavutluk vatandaşları yaz tatillerini genelde Makedonya'da geçirdikleri ve aynı zamanda ithal ve ihracat alanlarında da büyük bir işbirliği var.

16 yıl önce