|

Malezya muhalefetine gözaltı

Muhalefetin, "taciz edildikleri" yolundaki suçlamalarının giderek yükseldiği Malezya'da, önde gelen muhalif lider Enver İbrahim'in kısa bir süre gözaltında tutulduktan sonra sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

Aa
00:00 - 11/12/2007 Salı
Güncelleme: 10:48 - 11/12/2007 Salı
Yeni Şafak
Malezya muhalefetine gözaltı
Malezya muhalefetine gözaltı

Eski Malezya Başbakan Yardımcısı İbrahim'in avukatı William Leong, İstanbul'dan ülkesine dönen İbrahim'in, havaalanında göçmen dairesi yetkililerince gözaltına alındığını belirtti. Yaklaşık yarım saat kadar süren olay sırasında İbrahim'e niçin gözaltına alındığının söylenmediğini kaydeden Leong, "Görünüşe göre İbrahim'in adının yanına, ülkeye girmesi halinde üst seviyeden bir yetkiliden onay alınana kadar durdurulması ve gözaltına alınması yönünde uyarı niteliğinde resmi bir not iliştirilmiş" diye konuştu. Gözaltına alınması hakkında basına açıklamada bulunan İbrahim "bu sadece açık bir tacizdir. Bu çaresizce yapılmış bir halkı taciz etme, korkutma ve Malezya'daki iktidar partisi Ulusal Malay Organizasyonu'nun, (UMNO) dikkati ciddi rüşvet iddialarından başka tarafa yöneltme girişimidir" diye konuştu.

Üst düzey bir göçmen dairesi yetkilisinin kendisiyle görüşmesinin ardından havaalanından ayrılmasına izin verildiğini anlatan Enver, ancak halen listede adının bulunması nedeniyle Malezya'dan ayrılmasının engellenebileceğine dikkati çekti.

Malezya polisi bugün yine, ülkedeki Hint azınlığa mensup 10 bin kişinin düzenlediği ırkçılık karşıtı gösteriyi organize eden insan hakları savunucusu avukat P. Uthayakumar'ı gözaltına aldı. Uthayakumar'ın bir yardımcısı, kitabında kullandığı ifadeler nedeniyle avukata suçlama yöneltileceğinin öğrenildiğini belirtti. Bu arada, Malezya güvenlik güçlerinin 10'dan fazla muhalif lideri de gözaltına aldığı bildirildi.

16 yıl önce