|

Malezya seçimlerini 'Erdoğan'ın dostu' Mahathir kazandı

Malezya genel seçimlerinde Halkın Umudu ittifakının başbakan adayı Mahathir'in seçimleri kazandığını ilan etmesinin ardından destekçileri kutlamalara başladı. 92 yaşındaki Mahathir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın dostu olarak biliniyor.

Yeni Şafak
09:36 - 10/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:56 - 10/05/2018 Perşembe
AA
Malezya genel seçimlerinde Halkın Umudu ittifakının başbakan adayı Mahathir seçimleri kazandı.
Malezya genel seçimlerinde Halkın Umudu ittifakının başbakan adayı Mahathir seçimleri kazandı.

Malezya'nın eski başbakanı ve muhalif siyasetçi Mahathir Muhammed ülkede yapılan genel seçimlerde tarihi bir zafere imza attı.

Seçim komisyonu, Mahathir'in Harapan Rakyat (Halkın Umudu) adlı muhalefet ittifakının, hükümet için gerekli 112 sandalyelik barajı geçip mecliste 115 sandalye kazandığını duyurdu. Malezya meclisinde milletvekili sayısı 222.

  • Emeklilik dönemine son verip seçimlere katılan 92 yaşındaki Mahathir, 60 yıldan uzun süredir iktidar olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümetini de sandıkta devirmiş oldu.

Malezya'da halkın bugün 222 sandalyeli meclis için sandığa gittiği seçimlerde, eski başbakan Mahathir'in destekçileri sokağa dökülerek kutlamalara başladı. Sayılan oyların açıklanmasını erteleme kararı alan Seçim Komisyonu'nu da protesto eden destekçiler, sandıklardan çıkan sonucun ilan edilmesini talep etti.

İktidar koalisyonunun lideri Necib Rezak, Mahathir'in eski yardımcılarından.

Gazetecilere konuşan Mahathir, şöyle konuştu:

Polisten seçmenlere 'sağ duyu' çağrısı

Sokaklardaki gösterici sayısının artması üzerine bir açıklama yapan Polis Müdürü Tan Sri Mohamad Fuzi Harun, seçmenlere 'sağ duyu' çağrısı yaparak provokatif hareketlerden kaçınmaları uyarısında bulundu.

Polis güçleri, başkentte güvenlik önlemlerini artırırken birçok caddeyi trafiğe kapattı. Bunun üzerine Mahathir'in destekçilerinin sokaklardan çekildiği gözlendi.

Resmi tatil iki gün uzatıldı

Ayrıca, ülkede seçimler gerekçe gösterilerek bugünkü resmi tatilin iki gün uzatıldığı duyuruldu. Mahathir, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada mecliste çoğunluğu sağlamak için gereken 112 sandalyenin üzerinde bir destek sağladıklarını belirterek, zaferini ilan etmişti.

Malezya Seçim Komisyonu Başkanı Tan Sri Mohd Haşim Abdullah ise oyların sayımına başlanmasının ardından tüm seçim bölgelerinden yeterli verilerin toplanamaması nedeniyle resmi sonuçların açıklanması için zamana ihtiyaç duyduklarını bildirmişti. Başbakan Necip Rezzak da bugün yapacağı basın toplantısını yarına ertelemişti.

  • 1981-2003 yılları arasında başbakanlık yapan Mahathir, Malezya'da en uzun dönem bu görevi yürüten siyasetçi ünvanına sahip.

#Malezya
#Seçim
6 yıl önce