|

Mali tetikte

Mali, terörle mücadelede daha etkili olmak için güvenlik önlemlerini artırdı. Yetkililer, başkent Bamako’da geçen hafta bir restoranda düzenlenen, 5 kişinin öldüğü saldırıdan sonra önlem olarak AB ve BM Barış Gücü’nün (MINUSMA) desteğiyle güvenlik önlemlerini 2 kat artırdı.

Yeni Şafak
14:00 - 18/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:33 - 18/03/2015 Çarşamba
AA
Yetkililer, başkent Bamako’da geçen hafta bir restoranda düzenlenen, 5 kişinin öldüğü saldırıdan sonra önlem olarak AB ve BM Barış Gücü’nün (MINUSMA) desteğiyle güvenlik önlemlerini 2 kat artırdı. 


Bunun için, özellikle diplomatik temsilcilikler, oteller, bakanlıkların olduğu mahalleler başta olmak üzere güvenlik güçlerinin başkentin her bölgesinde konuşlandırıldığı belirtildi.


Ayrıca MINUSMA’nın başkentte önlem amacıyla arama çalışmaları yaptığı bildirildi.

AB, Malili askerleri eğitti 


Öte yandan AB’nin Mali’deki Gücü’nün (EUTM) Komutanı Albay Nicolas Riviere, silahlı grupların ülkenin kuzeyinde düzenlediği saldırılarla mücadele için Malili askerlere eğitim verildiğini açıkladı.


Riviere, AB’nin kurduğu Ortak Muharebe Grubu (GTIA) kapsamındaki “El Faruk” adlı projeyle 12 hafta boyunca askerlerin planlama ve silah kullanma gibi konularda eğitim gördüğünü söyledi. 


Sadece 12 haftalık eğitimle mükemmel bir iş çıkamayabileceğini ancak projenin Mali ordusunun ihtiyacını giderebileceğini belirten Riviere, uygulama için askerlerin eğitim sonunda ülkenin kuzeyindeki Kulikoro bölgesinde düzenlenen askeri tatbikata katıldığını vurguladı.


Mali güçlerinin özellikle ülkenin kuzeyinde büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını ifade eden GTIA Komutanı Yarbay Mamadu S. Traore de orduyla baş edemediğinden silahlı grupların saldırılarını halk arasına karışarak düzenlediğini aktardı.


Mali’de 2013'te göreve başladığından bu yana 3 bin 400 askeri eğitmiş olan AB Gücü, silahlı gruplarla mücadele edebilmeleri için askerleri ülkenin kuzeyine konuşlandırdı.


Güvenlik kaynakları, Mali hükümetinin, AB’nin ve MINUSMA'nın desteğiyle, Cezayir anlaşmasını imzalamayı reddeden silahlı gruplarla baş edebilmeyi ümit ediyor.


Mali'nin kuzeyi, Ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yüz binlerce kişinin ayaklanmasına neden olması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.


Mali hükümeti, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014’te başlattığı uzlaşmalar sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmıştı.


Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi’nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) anlaşmayı imzalamamıştı.
#Mali
#AB
#terörle mücadele
9 yıl önce