|

Maliki baskısı sürerse Irak Baharı ırak olmaz

Irak''ta Amerikan işgali sonrası işbaşına getirilen yönetime karşı direnen 13 ayrı direniş grubunun desteklediği Irak Müslüman Alimler Heyeti Genel Sekreteri Dr. Haris ed-Dari, Saddam döneminde bile Maliki yönetimindeki baskıların yaşanmadığını söyledi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 1/03/2013 Cuma
Güncelleme: 22:59 - 28/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Maliki baskısı sürerse Irak Baharı ırak olmaz
Maliki baskısı sürerse Irak Baharı ırak olmaz

Irak''ta Amerikan işgali sonrası işbaşına getirilen yönetime karşı direnen 13 ayrı direniş grubunun desteklediği Irak Müslüman Alimler Heyeti Genel Sekteteri Dr. Haris ed-Dari, Saddam döneminde bile Maliki yönetimindeki baskıların yaşanmadığını söyledi. Dari, ''İşgalden önce rejime karşı bir şey yaparsak tutuklanıyorduk. Maliki yönetimi Irak''a mezhep ve etnik ayrılığı getirdi. Şimdi Maliki yönetiminden değilseniz bu tutuklanmanız için yeterli'' dedi. Dari, Irak hapishanelerinde resmi rakamlara göre 500 bin, kendilerinin edindiği bilgilere göre 700 bin tutuklu olduğunu, 5 bin kadının cezaevlerinde bulunduğunu anlattı.

MUTLAK HAKİMİYET

"Irak''ta göstericiler haklarını arıyor, talepleri dikkate alınmazsa iş, rejimin devrilmesi çağrılarına varabilir''' diyen Dari, göstericilerin, Iraklılara uygulanan baskıların son bulmasını ve keyfi tutuklamalara son verilmesini istediğin söyledi. İran ve Washington''un katkılarıyla hazırlanan anayasanın, Maliki''ye mutlak hakimiyet verdiğini kaydeden Dari, '''Maliki, anayasada arttırılan yetkileriyle, başbakan olmasının yanı sıra, Irak Silahlı Kuvvetleri Başkanı görevine getirildi''' dedi.

Mukteda es-Sadr da durumdan hoşnut değil

Dari, konuşmasında, ülkenin en etkili dini ve politik figürlerinden olan Mukteda es-Sadr''a da değindi. Sadr''ın siyasi çalışmalarında Maliki''nin ortağı olduğunu belirten Dari, Sadr''ın ara sıra Maliki''nin görüşlerine muhalif tavır takındığını, göstericilerin taleplerine büyük ölçüde katılmış olmasının da bunu doğruladığını söyledi. Sadr''ın siyasette net bir çizgi takip etmediğini savunan Dari, Sadr''ın ulusal konulardaki tavrını ise ''Irak milliyetçisi'' olarak nitelendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''nin 6 bakan ve Mısırlı iş adamlarıyla Irak''ı ziyaret edeceği yönündeki haberleri değerlendiren Dari, ''Eğer bu yöndeki haberler doğruysa Mısır Cumhurbaşkanı''nın bu girişimi doğru değildir. Çünkü Irak''ı ziyaret etmek ve iki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkiler tesis etmek, Mısır devriminin prensipleriyle uyuşmuyor. Mısır devrimi, zulmün karşısında yer almıştı'' görüşünü belirtti.


11 yıl önce