|

Mao düşüncesinden sapma iması

Çin komünist olmasına rağmen günün gereklerine uygun olarak zaman zaman kendi içerisinde dönüşümler yaşıyor. Çin Komünist Partisi''nin gelecek ay yapılacak kongresinde parti tüzüğünün değişmesi ve "Mao Düşüncesi"nin zayıflaması bekleniyor.

.
00:00 - 29/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:32 - 28/10/2012 Pazar
Yeni Şafak
Mao düşüncesinden sapma iması
Mao düşüncesinden sapma iması

Çin Komünist Partisi''nin açıklamalarında Mao''ya standart bir referansı devre dışı bırakması dünya medyası tarafından Çin''de yeni değişimin ayak sesleri olarak algılandı.

Endonezya''da İngilizce olarak yayınlanan The Jakarta Post gazetesi 24 Ekim tarihli sayısında konuyu "Mao''nun mirasının düşürülmesi reformlar için bir sinyal" başlığı ile haberleştirdi.

Haberin devamında Çin''de iktidardaki Komünist Parti''nin, liderlikte nesiller arası dönüşümün yaşandığı dönemde, bir zamanlar müteveffa lider Mao Zedong''a yapılan standart bir referansı devre dışı bırakarak reform yönünde ilerleyeceğinin en büyük sinyalini verdiğinin altı çiziliyor.

Gazete normalde parti açıklamalarında Marks, Lenin, bir zamanlarının üstün yöneticisi Deng Xiaoping, eski başkan Jiang Zemin ve mevcut Başkan Hu Jintao''nun isminin geçtiğini ama Mao''nun her zaman için ideolojik büyük olarak lanse edildiğini hatırlatıyor.

Haberde iki düzine aktif üyeye sahip Komünist Parti Politbürosu''nun bir açıklama yaptığına ve açıklamasında gelecek ay yapılacak parti kongresinde parti tüzüğünün değiştirilmesinin tartışılacağını ilan ettiğine yer veriliyor.

Haberde, Çin Komünist Partisi''nde daha önce yapılan ve içerisinde kapitalistlerin de parti üyeliğine zımni olarak kabul edilmesine imkân veren değişikliklerin dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesinde önemli ekonomik ve siyasi reformların ana hatlarını oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Gazetede Komünist Parti açıklamalarında Mao''ya referansın kaldırılmasının ne anlama geldiği ile ilgili uzman görüşüne de yer veriyor.

Bu cümleden olmak üzere, Singapur Üniversitesi Doğu Asya Enstitüsü direktörü Zheng Yongnian, parti açıklamalarında Mao Zedong Düşüncesine referansı kaldırarak Çin üst düzey liderlerinin reformlar için bastırma sinyali verdiklerini düşünüyor ve bunu Çin''i durgun bir su olmaktan çıkarıp ekonomik bir güç yapan Deng Xiaoping''in piyasa reformlarına benzetiyor.

Çin gerekirse ideolojisinden taviz vererek dönüşüyor, değişiyor ve süper güç olma yolundaki "uzun yürüyüşünü" aksatmadan sürdürüyor.

11 yıl önce