|

Meclise yine göz yaşartıcı gaz attılar

2016 yılı bütçe yasa tasarısının görüşüleceği meclis oturumu birkez daha muhalefetin engeline takıldı. Kosova Meclisi Genel Kurul salonunda alınan güvenlik önlemine rağmen toplantının başlamasından kısa bir süre sonra muhalif vekiller Galuk Konyufca ve Pal Lekay salona göz yaşartıcı gaz fırlattı. Meclis başkanı oturuma ara verdi.

Yeni Şafak
20:17 - 14/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:18 - 14/12/2015 Pazartesi
DHA

Muhalefet milletvekilleri içerideki yoğun gaza rağmen salondan çıkmak istemedi. Gaz maskeleriyle salonda bekleyen muhalif vekiller toplantıya devam edilirse tekrar gaz kullanacaklarını açıkladı.



ABD BÜYÜKELÇİSİ DE SALONDAYDI

Genel Kurul salonunda bulunan ve göz yaşartıcı gazdan etkilenen ABD Kosova Büyükelçisi Greg Delawie, “Meclis çalışmalarının engellenmesi ülkeye yardımcı olmuyor. Kosova'nın ihtiyacı olan ekonomik tartışmalardır” dedi. Salona göz yaşartıcı gaz atılmasıyla, meclis oturumuna ara verilmesi ardından ABD Büyükelçisi Greg Delawie yaşananları değerlendirdi. ABD Dışişleri Bakanı Jhon Kerry'nin talimatları ardından muhalefetin halen eylemlerini sürdürmesinin şaşırtıcı olduğunu belirten Delawie, Meclis çalışmalarının engellenmesinin Kosova'ya yardımcı olmadığına vurgu yaptı.



2016 YILI BÜTÇE TASARISI ONAYLANDI

Göz yaşartıcı gaz nedeniyle ara verilen meclis oturumu alternatif bir salonda çalışmalarına devam etti. Alternatif salonda gerçekleşen tartışmaların ardından yapılan oylamada ikinci kez görüşülen 2016 yılı bütçe tasarısı onaylandı. Yasa tasarısına 78 milletvekili evet oyu kullandı. Alternatif salonda meclis toplantısı sürerken, muhalefet yanlıları meclis binası camlarına kırımızı boya ve taşlarla saldırdı. Meclis binasının çok sayıda camı kırıldı. Muhalifler bununla yetinmeyerek, meclis yanındaki Priştinenin ana caddelerini savaş alanına dönüştürdü. Çok sayıda polisin müdahalesinden korunmak için ana caddelerde, çöp konteynırlarıyla barikat kurarak, bazılarını ateşe verdiler. Savaş alanını andıran Priştine caddelerinde hayat dururken, polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Göstericiler Priştine geneline dağılarak, araçları ateşe vermeye başladı, polis ile çatıştı. Priştine'de gergin anların yaşanmasına devam edilirken, halk evlerine kapandı.



GENEL KURUL SALONUNDA GÖZ YAŞARTCI GAZ ATAN AAK MİLLTEVEKİLİ PAL LEKAY GÖZALTINDA

Meclis oturumunda salona göz yaşartıcı gaz atan ve AAK Milletvekili Pal Lekay, meclis holünde televizyonlara konuşurken Kosova Sivil Polisi tarafından gözaltına alındı.



YİNE GÖZ YAŞARTICI GAZ ATILDI

Priştine meydanlarında , protesto edenler ile polis arasında arbede sürerken, muhalefetin göz yaşartıcı gaz kullanmasını engellemek için alternatif salonda süren Meclis oturumu da yarıda kesildi. Oturuma katılmalarına izin verilen muhalefetin dört milletvekilinden biri olan Besa Baftiu, göz yaşartıcı gaz atınca ortalık karıştı. Alternatif salonun küçük olması nedeniyle, büyük etki yaratan göz yaşartıcı gaz milletvekillerinde panik yaratı. Meclis Başkanı Veseli milletvekillerin panik yapmadan salondan çıkmalarını ve bir birine yardımcı olmalarını istedi.


#kosova
#meclis
#gaz bombası
8 yıl önce