|

Medya salgını abartıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'de medyanın depremin ardından başgösterebilecek salgın tehlikesini abarttığını ve sanıldığı gibi cesetleri kireçlemenin faydalı olmadığını açıkladı.

Yeni Şafak
00:00 - 25/08/1999 الأربعاء
Güncelleme: 11:33 - 12/05/2017 الجمعة
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Washington- Türkiye deprem felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışırken, uluslararası kamuyun da, depremle ilgili açıklamalar sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşunda görevli Amerikalı uzmanlar, Türkiye'de meydana gelen şiddetli deprem sonrasında önemli bir kolera ve tifo salgını tehlikesinin bulunmadığını bildirdiler. PBS televizyonundaki bir programa katılan WHO uzmanı Dr. Claude de Ville, enkaz altında çok sayıda ceset bulunmasına karşın, cesetlerin kolera yayma ihtimalinin olmadığını söyledi. Ville, "kolera taşıyan birinin insanlar arasında dolaşması daha kötü. Salgın hastalıkta ölüden çok dirilerden korkulmalı. Mevcut şartlarda önemli bir salgıntehlikesi yok. Bu tehlike basında abartılıyor" dedi.

Cesetleri kireçle örtmek faydasız
WHO uzmanı, salgın korkusundan cesedlerin toplu halde gömülüp mezarların kireçle kaplanmasını eleştirerek, "bu insan haklarına aykırı. Cesetleri aceleyle gömmek ve üzerini kireçle kapamak bir yarar sağlamaz, çünkü sanıldığının aksine kireç dezenfektan değil" dedi. Sınır Tanımayan Doktorlar teşkilatından Dr. Joelle Tanguy da, enkaz altından kurtarılanların sağlıklarına kavuşmuş olarak kabul edilemeyeceklerini, bu kişilerde ağır hasar ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Tanguy, "bu kişilerde en büyük sağlık tehlikesi böbrek yetmezliği ve ezilmenin etkileri. Enkazdan kurtarılanların böbreklerinin tedavisi için diyaliz cihazlarına bağlanması gerekiyor" dedi.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
٪d سنوات قبل