|

Merkel fenalaştı

Partisi CDU'nun kurultay başlangıcı öncesi televizyona konuşurken, kısa bir fenalık geçiren Almanya Başbakanı Angela Merkel söyleşiyi yarıda bıraktı. Kısa bir süre sonra tekrar yerine gelen Merkel, “Bir paket çikolata yedim, şimdi çok iyiyim” dedi.

Yeni Şafak
09:47 - 10/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 07:58 - 10/12/2014 Çarşamba
Diğer

Başbakan Merkel, Köln'de partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) kurultayı başlangıcında kısa bir fenalık geçirdi.


ZDF televizyon kanalına konuşurken, birden kendisini iyi hissetmeyen Başbakan Merkel, söyleşiyi yarıda kesti. Ancak bir süre sonra tekrar dönen Başbakan Merkel, gülerek, “Bir paket çikolata yedim. Şimdi daha iyiyim” dedi ve söyleşiye devam etti.


 Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) 27. Olağan Kongresi'nde yeniden genel başkanlığa seçildiği belirtildi. 


Köln Fuar Merkezi'nde düzenlenen ve Merkel'in tek genel başkan adayı olduğu kongrede, oy kullanan delegelerin 884'ü "evet", 30'u ise "hayır" oyu kullandı. Delegelerden 5'inin ise çekimser kaldığı öğrenildi.  


Sonuçların açıklanmasının ardından kürsüye çıkan Merkel, delegelere teşekkür etti.


Yüzde 97,9 ile yeniden genel başkan

2000 yılı nisan ayından bu yana CDU Genel Başkanlığı görevini yürüten Merkel, böylece sekizinci kez genel başkanlığa seçilmiş oldu. Merkel, iki yıl önceki parti kongresinde oyların yüzde 97,9'unun alarak seçilmişti. 


Merkel, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların Almanya için de kısmen ağır sonuçlarının olduğunu söyledi.


Böylelikle Avrupa’nın savaş sonrasının düzeninin özünü teşkil eden toprak bütünlüğünün tartışmalı hale getirildiğini dile getiren Merkel, Rusya'nın bu tavrının, "güçlünün hakkı, hukukun hakkından daha güçlü" söylemiyle uyuştuğunu kaydetti.


Angela Merkel, Ukrayna’da yaşananlar sonucu Avrupa’nın barış düzeninin tartışmalı hale geldiğini bildirdi.


 Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini dile getiren Merkel, ‘’Rusya için komşu ülkeler artık partner ülkeler değil, etki alanı oldu. Bunu belirtmezsek bunları aşamayız’’ diye konuştu. 


Konuya doğru bir yaklaşım tarzının bulunmaması durumunda sorunun aşılamayacağını ifade eden Merkel, ‘’Başından beri askeri olarak bu krizin çözülemeyeceğini söyledik. Diplomatik olarak bu krizin çözülmesi için tüm çabalar gösterilmesi lazım’’ dedi.


Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile diplomatik çözüme dönülmesi gerektiğini söylemek için hiçbir fırsatı kaçırmayacağını belirten Merkel, ‘’Bunun için uzun bir zamana ihtiyacımız var ama bunu başaracağız’’ şeklinde konuştu.


'’Rusya'ya yönelik yaptırımların, kısmen bizim için de ağır olduğunu biliyorum. Bunlar asıl amaç değil, kaçınılmaz olduğu zaman bu konuda karar alınıyor’’ diyen Merkel, ‘’Bizim hedefimiz toprak bütünlüğü içindeki Ukrayna’nın özgür ve kendi geleceği ile ilgili kendisinin karar vermesi’’ ifadesini kullandı.


Kongreye katılan Kiew Belediye Başkanı Vitali Kliçko’ya da seslenen Merkel, ‘’Tüm Ukraynalılar adına Sayın Kliçko, biz size yardım edeceğiz ve sizi destekleyeceğiz’’ dedi.


"Bunların nefreti ve vahşeti sınır tanımıyor’’  


Suriye’de ve Irak’ta korkunç bir dram yaşandığına işaret eden Merkel, ‘’Sadece  Suriye’deki iç savaş trajedisi değil, insan onurunu hiçe sayan IŞİD terör rejimi de ortalığı birbirine katıyor. Bunların nefreti ve vahşeti sınır tanımıyor’’ ifadesini kullandı. 


Hristiyan Demokratlar olarak sessiz kalamayacaklarını belirten Merkel, bu konunda sorumluluk almak zorunda olduklarını söyledi. 


Almanya’ya 2014 yılında yaklaşık 200 bin kişinin iltica talebinde bulunduğunu dikkati çeken Merkel, bu konuda yerel yönetimlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.


ABD ile yapılacak serbest ticaret anlaşması 


Asya’daki ülkelerin birbirleriyle serbest ticaret anlaşması yaptıklarına da dikkati çeken Merkel, şöyle devam etti:


‘’Biz dünyada çevre ve tüketici haklarını koruma konularında  standartlar getirmek istiyorsak, örneğin ABD ile yapılacak serbest ticaret anlaşmasında hızlı olmamız lazım. Dünyada standartlar getirmek istiyorsak, sonlarda değil bunun başında olmamız lazım. Dünya bizi beklemiyor.’’


Avrupa'daki borç krizine de değinen Merkel, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Bugün bir ülke tek başına dünyada çok fazla bir şey yapamaz. Bundan dolayı sadece Almanya bizim yurdumuz değil, tüm Avrupa bizim geleceğimizdir. Biz, AB’nin içine yerleşmişiz. Çok zor yılları Avrupa’da geride bıraktık, kısmen de hala içinde bulunuyoruz. AB’deki borç krizi kontrol altına alında ancak sürekli bir şekilde henüz aşılmadı.’’


Avrupa’da istikrar ve ekonomik canlanama konusunda alınan kararlara uyulması gerektiğini ifade eden Merkel, bunlara uyulmasının Avrupa’ya duyulan güven ile ilgisi olduğunu kaydetti.


Merkel, AB’deki borç krizinin  bir güven krizi olduğunu belirterek,  bu krizde konulan kurallara uyulmaması durumda Avrupa’ya güvenin kaybolacağını ifade etti.


Aşırı sağcılara tepki 


Dünyadaki olayların Almanya’yı da etkilediğini belirten Merkel, CDU’nun her zaman hukukun ve kuralların uygulanmasını sağlayacağını vurguladı. 


Köln'de aşırı sağcı holiganlarca bir süre önce düzenlenen gösteriye de değinen Angela Merkel, nefret söylemlerine ve şiddet yanlısı aşırı gruplara olduğu gibi bu olayları çıkaran holiganların da karşısında durduklarını söyledi.


Merkel, CDU’nun her zaman polisin yanında yer alacağını belirterek, güvenlik güçlerine teşekkür etti.


‘’SPD kendisini daha ne kadar küçültmek istiyor?’’ 


Koalisyondaki ortakları Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) Thüringen eyaletinde Sol Parti ile koalisyon hükümeti kurmasından dolayı eleştiren Merkel, ‘’SPD kendisini daha ne kadar küçültmek istiyor?’’ değerlendirmesinde bulundu.


Thüringen’de kurulan hükümeti yanlış bulduğunu belirten Merkel, federal düzeyde Sol Parti ile SPD’nin bulunduğu bir hükümetin gelecekte engellenmesini istedi.


Merkel, geçen yıl genel seçimlerden sonra yapılan görüşmelerde Yeşiller Partisi ile koalisyonu düşündüklerini ancak Yeşiller Partisi'nden bazılarının bunu istemediğini kaydetti.

#angela merkel
#köln
#almanya
9 yıl önce