|

Mihail Saakaşvili iyi bir oyuncu

Aa
00:00 - 16/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 17:01 - 16/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Mihail Saakaşvili iyi bir oyuncu
Mihail Saakaşvili iyi bir oyuncu

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya asker göndererek Rusya'yı kışkırttığını söyleyen Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili'yi "oyuncu" olarak tanımladı.


Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, Kafkasya'daki çatışmaya Gürcistan'ın Güney Osetya'ya girmesinin neden olduğunu söyledi.

"Savaşı başlatan, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasıdır" diyen Schröder, "Ukrayna ve Gürcistan gibi Batı İttifakı'na üye olmak isteyen ülkeler öncelikle iç sorunlarını çözmelidir" dedi.

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, "Savaşta Rusya'nın suçunun az olduğunu düşünüyorum. Moskova'nın yakında uluslararası toplumla bütünleşmeye ihtiyacı olduğunu anlayacağına inanıyorum. Rus liderler Batıyla çatışmak istemedi" ifadelerini kullandı.

Schröder, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin en kısa sürede NATO'ya üye olma istemine karşı çıkarak, son olaylardan sonra Gürcistan'ın İttifaka katılmasının daha da uzayacağını belirtti.

Rusya'nın Kafkasya'da bir ilhak politikası yürütmediğine inandığını ifade eden Schröder, son olaylardan dolayı Berlin ile Moskova arasındaki “stratejik ortaklık”tan vazgeçilemeyeceğini, Rusya'yı Avrupa'nın bir parçası olarak gördüğünü belirtti.


Güney Osetya ve Abhazya'ya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) barış gücünün yerleştirilmesini ve burada Alman askerlerinin bulunmasını memnuniyetle karşılayacağını ifade eden Schröder, ancak Rusya'nın onayı olmadan Almanya'nın bölgeye asker göndermemesi gerektiğini söyledi.





Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada, "Rusya'nın bazı adımları orantılı değildi. Rusya, askerlerini Gürcistan'ın merkezinden çekmeli" diye konuşmuştu.

16 yıl önce