|

Miloseviç pazarlığı

Yugoslavya'nın Başbakan eski yardımcısı Vuk Draskoviç, NATO operasyonlarının 8 gün içinde sona ereceğini ve kendisinin Devlet Başkanı olacağını açıkladı. Kosova konusunda gizli pazarlıklar sürüyor.Draşkoviç'i Miloseviç'in yerine hazırlayan ABD, Karadağ'ın da desteğiyle Miloseviç'i devirecek. Seçimler yapılarak Draskoviç Devlet Başkanı yapılacak. Karadağ Devlet Başkanı Avrupa'da pazarlık yapıyor.

.
00:00 - 26/05/1999 Çarşamba
Güncelleme: 14:09 - 25/11/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Miloseviç pazarlığı
Miloseviç pazarlığı

Paris- Yugoslavya'nın eski Başbakan yardımcısı Vuk Draskoviç, NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonlarının, bir hafta içinde sona ereceğini iddia etti. Draskoviç, Fransız gazetesi "Le Parisien'e" verdiği demeçte, " En geç 8 gün içinde, NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik bombardımanı duracak ve herşey bitecektir" dedi. Draskoviç, bir ay önce, BM kontrolü altında görev yapacak yabancı birliklerin Kosova'da mevzilenmesi için Yugoslav hükümetine çağrıda bulunmuş, ancak bu çağrı sebebiyle kendisi görevden alınmıştı. Gazetecilerin, Draskoviç'e, Yugoslavya'ya yönelik operasyonların duracağı konusunda neden bu kadar iyimser olduğu yolunda yöneltilen soruya ise, "Bu benim düşüncem. Ancak bu konuda fazla birşey söyleyemem" dedi. Draskoviç, ayrıca, bombardımanın sona ermesinden sonra alınacak ikinci adımın seçim olacağını, kendisinin Miloseviç'e karşı Devlet Başkanlığı adaylığını koyacağı, seçimler olduğunu belirtti.

Avrupa'da pazarlıklar sürüyor

Bu arada Karadağ Devlet Başkanı Milo Djukanoviç, Başbakan Tony Blair ile Yugoslavya krizini görüşmek üzere Londra'ya gitti. Djukanoviç'in dün Tony Blair ve Dışişleri Bakanı Robin Cook ile biraraya gedi. Cook, Djukanoviç ile görüşmesinin ardından, İtalya, Almanya ve Fransa Dışişleri bakanları bugün yapacağı görüşmeler için Londra'dan ayrıldı. Djukanoviç'in Miloseviç yönetiminin devrilmesine yönelik yeni planın uygulaması için pazarlık yaptığı belirtiliyor. Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nde yeralan Karadağ, Belgrad yönetiminin, NATO hava operasyonunun başlaması üzerine "savaş hali" ilanını kabul etmemişti.

Kosova ne olacak?

Djukanoviç, NATO bombardımanı sürerken Avrupa liderleri ile görüşmeler yapmış ve Miloseviç'in öfkesini üzerine çekmişti. Draskoviç'in saldırıların 8 gün içinde biteceğini açıklaması ve kendisinin Devlet Başkanı olacağını ima etmesi Kosova konusunda gizli pazarlıkları gündeme getiriyor. Son günlerde Miloseviç'in devrilmesi için yeni planları uygulamaya sokan Amerika'nın, Draskoviç öncülüğünde Miloseviç'in muhaliflerini harekete geçireceği, Karadağ'ın da buna destek olacağı öne sürülüyor. 3. ayına giren bombardımanda istediği sonucu elde edemeyen NATO'nun Miloseviç'i bu şekilde tasfiye etme yolunu deneyeceği, Sırbistan'ın faşist yönetimine son verip Batı ile entegre olabilecek bir yönetimi iş başına getireceği belirtiliyor. Kosova'nın ise genişletilmiş bir özerklik anlaşmasıyla Yugoslavya Federasyonu bünyesinde kalacağı, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun ise ya tesfiye edileceği ya da Kosova polis gücünü oluşturacağı tahmin ediliyor.


25 yıl önce