|

Miloseviç'in adamı 'mezar kazıcı'

Bosna savaşı döneminde Miloşeviç'in hükümetinde görev alan ve Mladiç'le Karaciç'e yaptığı övgülerle tanınan Tomislav Nikoliç, Sırbistan'ın yeni lideri seçildi. 1980'li yıllarda bir mezarlıkta çalıştığı için 'Mezar kazıcı Toma' lakabı takılan Nikoliç, cumhurbaşkanlığı için daha önce 4 kez yarışmıştı

00:00 - 22/05/2012 Salı
Güncelleme: 00:34 - 22/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Miloseviç'in adamı 'mezar kazıcı'
Miloseviç'in adamı 'mezar kazıcı'

Sırbistan'daki cumhurbaşkanlığı seçiminden sürpriz bir sonuç çıktı. Zafer, beklentilerin aksine Boris Tadiç'in değil, katliam sanığı Miloseviç'in yardımcısı Tomislav Nikoliç'in oldu. Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, sayılan oyların yüzde 76'sına göre, 60 yaşındaki Nikoliç'in oyların yüzde 50'sini aldığı belirtildi.

Tadiç'in ulaştığı oy oranı ise yüzde 47,2 oldu. Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece yargılanan Voyislav Şeşely'in başkanlığını yaptığı Sırp Radikal Partisi'nde siyasi kariyerine başlayan Nikoliç, üç dönem partinin başkan yardımcılığı görevini yaptı. Nikoliç, Lahey'de soykırım suçlaması ile yargılanan eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in hükümetinde başbakan yardımcılığı yapmıştı. 1980'li yıllarda bir mezarlıkta çalıştığı için 'Mezar kazıcı Toma' lakabı takılan Nikoliç, cumhurbaşkanlığı yarışına bundan önce 4 kez katılmış ancak seçilememişti.

Sırp Radikal Partisi'ndeki tüm görevlerinden 2008'de istifa eden Nikoliç, Sırp Kalkınma Partisi'ni (SNS) kurdu ve partinin başkanlığına seçildi. 1992 yılından bu yana Sırbistan Meclisi'nde milletvekili olarak bulunan Nikoliç, 1999 yılında başbakan yardımcılığı ve 2007'de kısa bir süre için meclis başkanlığı yaptı.

RUSYA'YI AB'YE TERCİH EDİYORDU

Nikoliç, geçmişte 'ülkesinin AB'ye katıldığını görmektense Rusya ile ortak olmasını tercih edeceğini' söylemişti; ancak geçen yıllarla birlikte geri adım attı ve son zamanlarda AB'nin güçlü savunucularından oldu. Bu seçimin sonuçları, hem Sırbistan'ın AB'ye girme sürecini, hem de 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın durumunu etkileyebilir.

Diğer taraftan Nikoliç'in başkanlığını yaptığı Sırp Kalkınma Partisi (SNS) Başkan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç, Türkiye ile Sırbistan arasındaki iyi ilişkilerin korunması ve gelişmesi için çalışacaklarını söyledi. Avrupa Birliği de sağcı Tomislav Nikoliç'i tebrik ederek, AB yolundan sapmaması konusunda uyardı.


Bosna onun yaptıklarını zor unutur

Sırbistan Sosyal Demokrat Birliği Partisi Genel Başkanı Jarko Koraç, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Tomislav Nikoliç'le ilgili olarak, 'Bosna Hersek'teki yetkililer Nikoliç'in 10 yıl boyunca Sırp Radikal Partisi'nde başkan yardımcısı olduğunu ve bölgedeki çatışmalara gönüllü katıldığını zor unutur' dedi. Tadiç'in yönetimi sırasında, Bosna savaşında savaş suçu işlemekle suçlanan Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç yakalanarak Lahey'deki uluslararası mahkemeye teslim edilmişti. Seçim kampanyası döneminde Nikoliç'in siyasi geçmişine gönderme yapan Tadiç, Mladiç ve Karaciç'e övgüler yağdıran Sırp lider için 'Bizleri utandıran bu insanların Sırbistan'ı yönetmesine izin vermemeliyiz' demişti.



12 yıl önce