|

Milyarderler meclisi

Saygın ekonomi dergisi Forbes'in yaptığı bir araştırmaya göre dünyanın en zengin parlamentosu Rusya'nın Duma'sı. Parlamentodaki zengin vekillerin çoğu ise Devlet Başkanı Putin'in 'Birleşik Rusya Partisi'ne mensup.

Moskova
00:00 - 3/04/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:20 - 3/04/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Milyarderler meclisi
Milyarderler meclisi

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin araştırmasına göre dünyanın en zengin parlamentosu Rusya'nın. Dergide yayınlanan listeye göre, 12 dolar milyarderi ve çok sayıda dolar milyonerinin bulunduğu Rusya Parlamentosu'nda dünyanın en zengin milletvekilleri bulunuyor. Sovyetler'in yıkılmasının ardından özelleştirme sürecinde fırsatları değerlendiren Ruslar hızla zengin olurken dünya milyarderler listesinde de çok sayıda Rus boy göstermeye başladı. Forbes dergisi Rusya Parlamentosu'nda bulunan sadece 12 milyarderin toplam 41 milyar dolarlık mal varlıkları ile parlamentoyu dünyanın en zengini yapmaya yettiğini açıkladı. Buna göre, iki dönem Duma'da görev yapan, ardından Federal Konsey'e atanan Süleyman Kerimov 17,5 milyar dolarlık serveti ile en zengin Rus parlamenter. Finans dünyasında aktif iş yapan Kerimov, Dağıstan bölgesini temsilen Konsey'de bulunuyor. 3,9 milyar dolarlık serveti ile ikinci sırada yer alan parlamenter Gleb Fetisov ise Alfa Grup'un sahibi.


ZENGİNLERİN ÇOĞU PUTİN'İN PARTİSİNDEN

Öte yandan milyarder vekillerin büyük çoğunluğunun Putin'in Birleşik Rusya partisinden olması dikkat çekiyor. Birleşik Rusya'nın öncülerinden Andrei Skoch 3,3 milyar dolar serveti ile üçüncü sırada yer alıyor. Diğer milyarder vekiller ve zenginlikleri ise şu şekilde: Dmitry Ananyev 2,3 milyar dolar, Sergei Pugachev 2 milyar dolar, Sergei Petrov 1,7 milyar dolar, Farkhad Akhmedov 1,4 milyar dolar, Alexander Skorobogatko 1,4 milyar dolar, Andrei Komarov 1,3 milyar dolar, Vitaly Malkin 1 milyar dolar, Andrei Molchanov, 1 milyar dolar, Vadim Moshkovich 1 milyar dolar. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da 450 milletvekili, üst kanadı Federal Konsey'de ise 168 senatör bulunuyor. Carnegie Araştırma Merkezi'nden Nikolay Petrov'a göre özellikle Federal Konsey'de zengin işadamlarının bulunması bölgenin yararına.


Putin 8 Mayıs'ta başbakan oluyor

En zengin parlamentoya sahip Rusya aynı zamanda Avrupa'nın en zengin adamına da sahip. Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Başkanı Boriz Grızlov tarafından 7 Mayıs'ta Medvedev'in yemin töreninin ertesi günü Başbakanlık koltuğuna oturacağını açıkladığı Vladimir Putin yaklaşık 40 milyar doları bulduğu iddia edilen servetiyle Avrupa'nın en zengin adamı. Öte yandan Putin, Başbakanlığının 8 Mayıs'ta onaylanması halinde, Kızıl Meydan'daki 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı protokoldeki yeni yerinden izleme şansına sahip olacak. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ilk kez Zafer Bayramı'nda Rusya'nın askeri gücünü sembolize etmek amacıyla balistik füzeler, tanklar, jetler ve diğer ağır Rus silahları geçit töreninde yer alacak.


16 yıl önce