|

“Milyonlarca İranlı Suriye'ye gitmek için hazır”

İran Devrim Muhafızları Besic Komutanı Nakdi, üyelerinin Suriye'deki Esed rejimine destek vermek ve muhaliflere karşı savaşmak için Suriye'ye gitmek istediğini belirtti

Yeni Şafak
13:33 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:36 - 17/11/2014 Pazartesi
AA
İran Devrim Muhafızları Gönüllüler Teşkilatı (Besic) Komutanı Muhammed Rıza Nakdi, üyelerinin Suriye'deki Esed rejimine destek vermek ve muhaliflere karşı savaşmak için Suriye'ye gitmek istediğini belirtti.  Nakdi, “Milyonlarca İranlı, Suriye'ye gitmek için hazır bekliyor” dedi.


Nakdi, Tahran’da düzenlenen basın toplantısında 22 milyon üyesi olduğunu öne sürdüğü Besic'in, İran’daki rejimin koruyucusu olduğunu söyledi.


Bölgedeki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Nakdi, "Teşkilat mensubu milyonlarca İranlı gönüllünün Suriye’ye gitmek için kendilerine başvurduğunu" belirtti.


İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan gönüllüler teşkilatı Besic adıyla biliniyor. 


Günümüzde İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bir alt kolu olan ve gönüllülük esasıyla faaliyet gösteren paramiliter Besic üyeleri ülkede siyasi, dini, kültürel, sosyal ve askeri  faaliyetlerde görev alıyorlar. Teşkilata mensup gönüllülerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Resmi İran kaynaklarına göre mensuplarının sayısı 12,5 milyon ve bunların yaklaşık 5 milyonu kadınlardan oluşuyor.


Besic,  devrimi takip eden yılda patlak veren İran-Irak Savaşı’nda rol üstlenmişti. Savaş döneminde sahip olduğu prestije 1990’lı yılların sonunda ve özellikle önceki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad döneminde yeniden kavuşan Besic mensupları, ülkede askerlik muafiyeti gibi bazı sosyal ayrıcalıklardan faydalanıyor.
#İran
#Besic
#Muhammed Rıza Nakdi
9 yıl önce