|

Moro imzayı bekliyor

Filipinler’de Morolar’a geniş özerklik getiren Bangsamoro Yasası Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Yasa yürürlüğe girmek için Duterte’nin imzasını bekliyor. Moro halkı bağımsızlıklarını yeniden elde etmek için 72 yıldır mücadele veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:13 - 26/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Asırlık mücadelede son dönemeç
Asırlık mücadelede son dönemeç

Filipinler’in güneyinde Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara geniş özerklik getiren Bangsamoro Yasası Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Yasa artık yürürlüğe girmek için Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin onayını bekliyor. Irksal ve kültürel açıdan Filipinlilerin büyük bölümüyle ortak kökeni paylaşan Morolar, yüzyıllarca bağımsızlık mücadelesi verdi.


72 yıllık mücadele

Moro halkı bu tarihten itibaren bağımsızlıklarını yeniden elde etmek için siyasi müzakere yollarını kullanmaya başladı. Filipinler devleti ile Morolu Müslümanlar arasında 40 yılı aşkın süre devam eden çatışmalarda 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü. Filipinler nüfusunun yaklaşık yüzde 11’ini oluşturan, yaşam biçimleri nedeniyle ön yargılara maruz kalan ve ihmal edilen Morolar, İslam’ı 14. yüzyılda benimsedi.

#Moro
#Filipinler
6 yıl önce