|

'Moskova işgale bahane arıyor'

Ukrayna'da geçici hükümetin Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkenin doğusunda yerel yönetim binalarının işgaliyle sonuçlanan Rusya yanlısı gösteriler nedeniyle acil olarak yapılan güvenlik konseyi toplantısında''Moskova yönetimi işgale bahane yaratmak için ülkenin Rusça konuşulan doğu bölgelerini istikrarsızlaştırmaya çalışıyor'' dedi.

Aa
00:00 - 7/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 17:00 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
'Moskova işgale bahane arıyor'
'Moskova işgale bahane arıyor'

, "Durumun istikrarsızlaştırılması, yabancı askerlerin sınırı geçmesinin sağlanması ve ülkenin büyük bölümünü işgal etmesi için bir plan hayata geçirildi. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Ukrayna basınına göre, Arseni Yatsenyuk toplantıda, "Rusya'nın senaryosunun, Ukrayna'yı parçalamayı ve ülkeyi Rusya'nın diktatörlüğü altına almayı" amaçladığını ifade ederek, "Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki seçkin sınıfı yardıma çağırıyorum. Bu bizim ülkemiz ve bizim sorumluluğumuz" diye konuştu.

Yatsenyuk, pazar günkü gösterilerin doğrudan Moskova yönetimi tarafından planlandığını savunarak, göstericilerin büyük bölümünün farklı bir Rus lehçesi kullandığının duyulduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, ülkenin doğusunda yerel yönetim binalarının işgaliyle sonuçlanan Rusya yanlısı gösteriler nedeniyle acil güvenlik konseyi toplantısı çağrısında bulunmuştu.

Ukrayna'da dün Donetsk, Lugansk ve Kharkiv kentlerinde Rusya yanlısı göstericiler, yerel yönetim binalarını basmıştı.

Ukrayna İnterfaks haber ajansı, hükümet yetkililerinin Lugansk ve Donetsk'te yerel yönetim binalarında saklanan silahların Rusya yanlısı göstericilerin eline geçtiğini açıkladığını duyurmuştu.

Ukrayna'da geçici hükümetin İçişleri Bakanı Arsen Avakov, olaylardan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ve Rusya'ya kaçan Ukrayna'nın görevinden azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i sorumlu tutmuştu.

10 yıl önce