|

Moskova'da etnik çatışma: 1000 gözaltı

Rusya'nın başkenti Moskova'da polis çatışmayı önlemek için bin kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan Rusya Federasyonu'na bağlı Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti Müftüsü Anas Pşihaçev bu akşam kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.

Aa
00:00 - 15/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 23:22 - 15/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Moskova'da etnik çatışma: 1000 gözaltı
Moskova'da etnik çatışma: 1000 gözaltı

Rus polisi başkent Moskova'da ırkçı holiganlar ve etnik azınlıklar arasında olası bir çatışmayı önlemek için yaklaşık bin kişiyi gözaltına aldı.

Spartak Moskova taraftarı bir kişinin geçen hafta Kabardin-Balkarya Cumhuriyeti'nden bir grupla kavga sırasında öldürülmesinin ardından, geçen cumartesi günü Kremlin yakınındaki Manej Meydanı'nda toplanan 5 bin kişilik ırkçı holiganların esmer tenlilere saldırmasına yönelik tepki için bugün bir grup, kent merkezindeki Kievskiy metrosu yakınında bir araya geldi.

Moskova'daki etnik azınlıkların temsilcilerinin Kievskiy metrosu yakınında toplandığı haberini alan kalabalık bir ırkçı grup da aynı bölgeye gelerek polis bariyerini aşıp saldırmak istedi.

Çoğunluğu genç erkeklerden oluşan ırkçı holiganlar sloganlar atarken, polisin, içinde bıçak ve demir çubukların da bulunduğu çok sayıda silah ele geçirdiği bildirildi.

Polis, gözaltına alınanların büyük bir kısmının ırkçı ve şiddet yanlısı sloganlar atan holiganlar olduğunu belirtirken, bazı Kafkas kökenlilerin de gözaltına alındığı kaydedildi.

Başkent emniyet yetkilileri gözaltına alınanların ne zaman bırakılacağı veya neyle suçlandığı konusunda bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de yaptığı açıklamada Kievski metrosundaki olayda kimsenin yaralanmadığını belirterek, "Polis herhangi bir provokasyona veya şiddete çok sert tepki verecek" dedi.

Başkent Moskova'da hafta sonu esmer tenlilere "Rusya Ruslarındır" sloganıyla yapılan ırkçı saldırı, çok milletli bir federasyon yapısına sahip olan Rusya'da hükümetin son yıllarda giderek artan yabancı düşmanlığıyla mücadelesi konusunda soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Rus medyası Kafkas grupların temsilcilerinin "provokasyon" açıklamasına rağmen Kafkas kökenlilerin Kievski metrosunda cumartesi günü yapılan gösteriye misilleme yapacağı iddialarını bugünkü sayılarına taşıyarak başkentte adeta iki grubun karşı karşıya gelmesi beklentisi yarattı.

Kievskiy metrosunun karşısındaki alışveriş merkezi kepenklerini normalden 5-6 saat önce indirirken, metro yakınında neredeyse tamamı Kafkas kökenlilerden oluşan çiçekçilerin de bugün açılmadığı dikkati çekti.

Spartak Moskova taraftarlarına ait bir internet sitesinde ise bugün Rusya'nın Güney Kafkasya bölgesinden olduğu belirtilen kişilerin Rus polisini ve Slavları dövdüğü bir video görüntüsüne yer verildi.

Görüntünün üzerinde, Kafkasya kökenliler ima edilerek, "Geleneklerimize saygı duymuyorlar. Şimdi onlara kimin patron olduğunu gösterme vakti. Çok ileri gittiler" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'nın ikinci büyük kenti olan St. Petersburg kenti ile Slav nüfusunun fazla olmadığı Krasnadar ve Rostov-on-Don kentinde Kafkas kökenli ve ırkçı Slavlar arasında olası bir çatışmayı engellediği bildirildi.

Haber ajansları, Sibirya bölgesi ve bazı kentlerde onlarca gencin gözaltına alındığını belirterek, gözaltılarla ilgili ayrıntı vermedi.

SOVA adlı insan hakları kuruluşu Rusya'da ırkçı saldırıların en fazla yaşandığı yıl olan 2008'de 115 kişinin öldürüldüğü en az 500 kişinin de yaralandığına dikkati çekti.

Rusya'da Kafkas kökenlilerin yanı sıra, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Ermenistan ve Azerbaycan vatandaşları ırkçı grupların hedefleri arasında bulunuyor.


-KABARDİNO-BALKARYA MÜFTÜSÜ ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya Federasyonu'na bağlı Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti Müftüsü Anas Pşihaçev'in bu akşam kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Resmi Rus haber ajansı İtar-Tass, Pşihaçev'in bu akşam yerel saatle 19.30 (TSİ 18.30) cıvarında başkent Nalçik'in Aleksandrovka bölgesindeki evinin önünde kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bölge Soruşturma Komitesi'nden adı açıklanmayan bir yetkili İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, "Kimliği belirsiz silahlı iki kişi kendisinden evden çıkmasını istiyor ve evden çıkınca da 9mm'lik tabancayla kendisine en az 4 kez ateş ediyorlar. Olay yerinde 4 kurşun kovanı bulundu" dedi.

Müftünün olay yerinde hayatını kaybettiğini ifade eden yetkili, katillerin yakalanabilmesi için bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığını söyledi.

Pşihaçev'in öldürülmesi son bir haftadır etnik çatışma tehlikesiyle karşı karşıya olan Moskova'da da sert tepkiye neden oldu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Basın Sözcüsü Marina Timakova, Medvedev'in yaptığı açıklamada, Pşihaçev'in "aşırılıklarla" mücadele eden "olağanüstü ve otoriter bir dini şahsiyet" olduğunu söylediğini belirtti.

Pşihaçev'e yönelik suikastın bu "aktif pozisyonundan" kaynaklandığına dair bir şüphesinin olmadığını söyleyen Medvedev, Müftünün ailesine her türlü yardımın yapılması talimatı verdiğini kaydetti.

Federal yetkililerin Kabardino-Balkaya Cumhuriyeti'ndeki Müslüman topluluğu desteklemeye devam edeceğini belirten Medvedev, "Suikastçılardan bunun intikamının alınacağından eminiz" diye konuştu.


13 yıl önce