|

Mübarek hanedanına öldürücü darbe

Halk devrimiyle iktidarı bırakan ve protestolardaki şiddetin hesabını verirken kalp krizi geçiren Hüsnü Mübarek'in durumu ciddiyetini koruyor. Yolsuzluk ve zimmete para geçirmekle suçlanan Mübarek'in oğulları Alaa ile bir dönem “veliaht” gözüyle bakılan Cemal ise cezaevinde

Dış Haberler
00:00 - 14/04/2011 Perşembe
Güncelleme: 00:17 - 14/04/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Mübarek hanedanına öldürücü darbe
Mübarek hanedanına öldürücü darbe

Mısır'da 18 gün halk isyanıyla 30 yıldır oturduğu iktidar koltuğunu bırakan eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek (82), sorguda kalp krizi geçirmesinin ardından yoğun bakıma alınırken, gözaltına alınan oğulları Alaa ve Cemal Mübarek de cezaevine götürüldü. Halkın yoksulluğu karşısında yaptığı 70 milyarlık servet ile öfke uyandıran Hüsnü Mübarek, devrilmesinin ardından Şarm El Şeyh'deki konutuna çekilmişti. Önceki gün sorguya alınan Mübarek, kalp krizi geçirmesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

İKİ BİN KİŞİ PROTESTO ETTİ

Mübarek'in sağlık durumunun “istikrarlı olmadığı” bildirildi. Ancak Mübarek ailesini bekleyen tek kötü haber bununla kalmadı. Mübarek'in oğulları, babaları hastanedeyken Kahire'den gelen savcılar tarafından sorgulanmak üzere ilk olarak Şarm El Şeyh'deki bir mahkeme binasına götürüldü. Binanın önünde toplanan 2 bin kişi, Alaa ve Cemal Mübarek'in tutuklanmalarını istedi.

ABD İLE LOBİ FAALİYETİ

Alaa ve Cemal Mübarek'in, savcılıkça yürütülen yolsuzluk ve hükümet karşıtı gösteriler sırasında uygulanan şiddet konusundaki soruşturma çerçevesinde sorgulanmak üzere 15 gün gözaltında tutulacağı bildirildi. Hüsnü Mübarek'in de yine aynı nedenlerle 15 gün süreyle gözaltında tutulacağı açıklandı. Göstericiler, iki kardeşi taşıyan polis aracına su şişeleri, taş ve terlik fırlattı.

Saatler sonra da Alaa ve Cemal Mübarek, başkent Kahire'nin güneyindeki Tora Cezaevi'ne nakledildi. Öte yandan bir dönem babasının yerine yeni lider olarak görülen Cemal'in 2008 ve 2009 yıllarında ABD'de gerçekleştirdiği şahsi görüşmeler için Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın 144 bin dolar ödeme yaptığı öne sürüldü. Bu arada Devrik başkanın eşi Suzan Mübarek hakkında da , İskenderiye Kütüphanesi'nin fonlarını zimmetine geçirdiği iddiasıyla soruşturma açıldı.


Rus basını hasta Mübarek'i 'öldürmüştü'

Filistin haber ajanslarından Ma'an, 13 Şubat tarihli haberinde Mısır'ın istifa eden Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in ciddi sağlık problemleri olduğunu ve Mısır halkına yaptığı son konuşmadan önce bayıldığını iddia etmişti. Hastalığı hakkında sık sık spekülasyonlar yapılan Mübarek'le ilgili en çok dikkat çeken iddia, geçtiğimiz yıl ortaya atılmıştı. Bir Rus televiyonuna ait haberde, 2010'da Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi Hastanesi'nde bağırsak ameliyatı geçiren Hüsnü Mübarek'in uzun süre kamuoyuna çıkmaması nedeniyle “öldüğü” yönünde iddialar ortaya atılmıştı.



13 yıl önce