|

Muhalefet daha kârlıymış

İspanya Başbakaın Rajoy, gelirini ve mal varlığını açıkladı.  Rajoy, muhalefetteyken şimdikinden 3 kat daha fazla kazanıyormuş.

Aa
00:00 - 9/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:31 - 9/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Muhalefet daha kârlıymış
Muhalefet daha kârlıymış

Yolsuzluk iddialarına maruz kalan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, gelirini ve mal varlığını açıklasa da yolsuzluk iddialarına tam olarak açıklık getirmedi.

Başbakanlık'ın resmi internet sitesine konulan, maliyeye sunulan resmi bilgilerde Rajoy, Halk Partisi'nin (PP) genel başkanı olduğu 2003 yılından bugüne kadar olan süredeki gelirlerini ve 2003-2007 yılları arasındaki mal varlığını kamuoyu ile paylaştı. 

21 Aralık 2011 tarihinden itibaren İspanya Başbakanı olan Rajoy'un gelirlerinde en çok dikkat çeken konu, 2004 yılında ana muhalefet lideri olarak milletvekili iken net 147 bin 620 avro geliri olmasına rağmen 2012'de Başbakan olarak sadece 49 bin 893 avro kazanmış olması oldu.

Başbakan Rajoy, diğer İspanyol milletvekilleri gibi vergiden muaf olan gelirlerini açıklamadı. Başbakanlık sitesinde ''Rajoy'un sözünü tuttuğu ve gelir ile mal varlıklarını açıkladığı'' vurgulansa da, PP liderinin kara para aldığı iddia edilen geçmiş yıllara ilişkin hesaplarıyla ilgili hiçbir bilgi vermemiş olması göze çarptı.

PARTİSİ DE AÇIKLAD AMA...

Öte yandan Rajoy'un genel başkanlığını yaptığı Halk Partisi de sadece 2008-2011 yılları arasındaki parti hesaplarını kamuyla paylaştı. PP'nin internet sitesinden yayımlanan hesaplarda gelir ve giderlerde detay verilmezken, yolsuzluk iddialarının olduğu eski mali işler müdürü Luis Barcenas'ın dönemine (1990-2008) ait hesaplarla ilgili bilgi olmaması dikkat çekti. Ayrıca 2008-2011 yılları arasında partinin gelirlerinin giderlerden hep fazla olduğu, kriz dönemine rağmen parti içindeki kişisel harcamaların yüzde 19 arttığı (29,2 milyon avrodan 34,8 milyon avroya) ve partiye yapılan bağışların miktarının da fazlalaştığı görüldü. 

PP Genel Sekreter Yardımcısı Esteban Gonzalez Pons, açıkladıkları kayıtlarla ''hesaplarının sağlıklı, doğru ve çok şeffaf olduğunu gösterdiklerini'' savundu. Pons, ''PP'nin imajını kirletmeye çalışanlara karşı hukuki her türlü girişiminde bulunacaklarını'' kaydetti.

PP'nin eski Mali İşler Müdürü Luis Barcenas'a ait olduğu iddia edilen ve İspanyol basınına yansıyan hesap dökümanlarında Rajoy'un 11 yıl boyunca PP hesaplarından yılda yaklaşık 25 bin avroluk kara para aldığı iddia edilmişti. 

Savcılığın soruşturma başlattığı iddialarda PP'nin bir çok üst düzey yöneticisinin geçmişte uzun dönem özel harcamalarının parti hesabından karşılandığı ve kendilerine zarflarla kara para ödendiği ileri sürülmüştü.


11 yıl önce