|

'Mülteci krizini Türk halkı taşıyor'

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Suriye'deki iç savaşa ilişkin, "Mülteci krizinin çoğunluğunu Türk halkının taşıdığını biliyoruz" dedi.

Yeni Şafak
18:13 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 19:50 - 28/06/2016 Salı
AA

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Kahramanmaraş'ta merkez Onikişubat ilçesinde Suriyeli sığınmacılar için yapılan toplum merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, daha önce defalarca Türkiye'ye geldiğini, bugün de mutlu ziyaretler için Kahramanmaraş'ta olduğunu belirtti.



Türkiye'nin, Suriye'den gelen sığınmacıların yarattığı ağır yükü omuzladığını vurgulayan Jensen, savaş mağdurlarına yönelik çalışmaları da yerinde görmek istediğini dile getirdi.



Suriye'deki savaşın güvenlik ve mülteci krizine yol açtığını anlatan Jensen, şöyle konuştu:



"Bu sabah İncirlik'i ziyaret ettim. Orada Danimarka'nın DAEŞ'e yönelik kampanyaya yönelik katkılarını gördüm. Şimdi de burada mülteci kriziyle Türkiye nasıl başa çıkıyor onu görmek ve burada yapılanları öğrenmek için buradayım. Suriye'deki savaşın etkileri Danimarka'yı da yakından ilgilendirmekte ve endişelendirmektedir. Buradaki sorun aslında Danimarka da dahil diğer ülkelerin yardım etmesi gerektiren türden bir krizdir. Mülteci krizinin çoğunluğunu Türk halkının taşıdığını biliyoruz."



3,3 milyon avroluk destek


Jensen, Suriye'den gelen mültecilere gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.



Suriyeli sığınmacılara yardıma hazır olduklarını anlatan Jensen, "Gaziantep'teki Türkiye insani yardım fonuna 3,3 milyon avroluk bir katkıyı buradan açıklamaktan memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.



Suriye'deki krizin 5 yıldan bu yana sürdüğünü ve yakın zamanda sona ereceğini beklemenin mümkün olmadığını ifade eden Jensen, mülteci sayısının artma ihtimaline karşı daha fazla sahada olunması gerektiğinin altını çizdi.



Jensen, Danimarka'nın, 5 yılda Suriye krizinden etkilenen ülkelere 200 milyon avro yardımda bulunduğunu söyledi.



Bir gazetecinin, Danimarka'ya gelen mültecilerinin mücevherlerinin polis tarafından alındığı yönündeki sorusu üzerine Jensen, Danimarka hükümetinin çizgisinin son derece açık olduğunu belirtti.



Sadece Suriye'den gelen mültecilere değil dünyanın başka bölgelerinden gelen insanlara da yardımda bulunduklarını belirten Jensen, şöyle devam etti:



"Danimarka'da geçerli olan bir yasa var. Bu yasaya göre de eğer yetkililere devletten yardım için başvurursanız, söz konusu desteği almadan önce değerli eşyalarınızı satmanız gerekir. Bu yasa şimdi mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu yasa birkaç aydır yürürlüktedir. Hiçbir şekilde tekbir seferde bile polis herhangi birinden değerli eşyalarını ve mücevheratını elinden almamıştır. Danimarka üzerine düşeni ve mültecilere yardım yapmaya devam edecektir."



Türkiye-İsrail ilişkileri


Türkiye ile İsrail'in yakınlaşmasını son derece iyi bir adım olarak gördüklerini söyleyen Jensen, şunları kaydetti:



"Bu iyileşmenin gerçekleşmesi çok uzun bir zaman aldı. Son dönemdeki gelişmelerin iki ülke açısından da zararları oldu. Danimarka olarak, Filistin ve İsrail'in yan yana yaşadığı iki devletli çözümü takip ediyoruz. Bunun gerçekleşmesi için İsrail'in komşularıyla iyi ilişkilere sahip olması gerekir. Bu bakımdan da Türkiye, İsrail için iyi bir komşudur." diye konuştu.



Açılışın ardından Jensen, Danimarka'nın Türkiye Büyükelçisi Ruben Madsen ve beraberindekiler, toplum merkezini gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Osman Sayın Spor Salonu'nda Suriyeli sporcuların futbol karşılaşmasını izleyen Jensen, burada çocuklara futbol topu hediye etti. Maçın ardından kaleye de geçen Jensen, Suriyeli çocukların attığı topları kaleden çıkartmaya çalıştı.



#Danimarka Dışişleri Bakanı
#Kahramanmaraş
#Kristian Jensen
8 yıl önce