|

Mülteci şantajı

PKK ve DEAŞ arasındaki tiyatronun son perdesi Deyrizor’a bağlı Hecin’de sahneye konuldu. DEAŞ, 2 yıldır elinde tuttuğu bölgeleri PKK’ya devrederken 20 günde 25 binden fazla sivil bölgeden uzaklaştırıldı. Deyrizorlu hukukçu Kays el-Amani, mülteci durumuna düşen insanlara, “Fırat Kalkanı bölgesi ya da Türkiye’ye gidin” diye baskı yapıldığını söyledi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 31/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 03:27 - 31/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
2017'de bölgeden çıkarılan sivil sayısı 290 bin aşmıştı.
2017'de bölgeden çıkarılan sivil sayısı 290 bin aşmıştı.

DEAŞ ve PKK arasında 2015 yılında başlayan tiyatronun son perdesi Hecin bölgesinde sahnelendi. Terör örgütü DEAŞ, Deyrizor bölgesinde 2 yılı aşkın süredir elinde tuttuğu bölgeleri PKK’ya devrederken 20 günde 25 binden fazla sivil de bölgeden uzaklaştırıldı. Yeni Şafak’ın konuştuğu Deyrizorlu hukukçu-aktivist Kays el-Amani, “DEAŞ’tan alınan bölgeler boşaltılıyor. İnsanlar zorla evlerinden, köylerinden koparılıyor. PKK’nın DEAŞ’tan devraldığı 4 bin kilometrekarelik alanın tamamına yakını insansızlaştırıldı” dedi. Amani, bölgeden çıkarılan insanlara “Fırat Kalkanı bölgesi ya da Türkiye’ye gidin” şeklinde baskı yapıldığını ve mülteci durumuna düşürülen Suriye halkının Türkiye’ye karşı şantaj aracı olarak kullanıldığını söyledi.

BİR YILDA 290 BİN KİŞİ

  • Esed’i destekleyen kişi ve grupların 2012 yılında rejim bölgelerine geçiş yaptığını belirten Kays el-Amani, PKK’nın sivilleri DEAŞ’la yaftalayıp rejime teslim etmekle tehdit ettiğini söyledi. “Suriye’de demografik değişim projesinin son halkası Hecin oldu” diyen Amani, 2017-2018 döneminde bölgeden çıkarılan sivil sayısının 290 bini aştığı bilgisini verdi. Suriyeli aktivistin anlattıklarına göre, bir yanda DEAŞ’la hiçbir bağı olmayan binlerce kişi terör kamplarına kapatılmakla tehdit edilirken, Hecin’den alınan 200’den fazla terör örgütü mensubu da PKK adına Türkiye ile savaşma sözü verdiği için özel bir eğitim kampına götürüldü. Deyrizor bölgesinde bir grup arkadaşıyla zor şartlar altında görev yapmaya çalıştığını kaydeden aktivist Amani, şu bilgileri verdi:

TAPULAR EL DEĞİŞTİRİYOR

“Deyrizor’dan son dönemde sürgün yiyen 1760 ailenin arazi ve evlerine sahte işlemlerle el konuldu. Bizim tespitlerimiz dışındaki birçok tapu da hızla el değiştiriyor. Bu konuda PKK ve Esed yönetimi işbirliği halinde. Sahte imzalarla devredilen arazi ve evler PKK üyeleriyle ve İran destekli Şii milisler arasında paylaştırılıyor. Rakka, Haseke ve Deyrizor genelinde 8 mülteci kampı var. Ayn İsa-Hol, Tuveyhina, Mişleb, Sahel, Haşeb, Tuvamiyye, Suvvar ve Zaman halen açık durumdaki kamplar. Buralarda koşullar çok kötü. PKK bölgesindeki kamplarda şu an 10 bin 150 ailenin bulunduğunu sanıyoruz.”

DEYRİZOR HAYALET KENT

“PKK-DEAŞ danışıklı dövüş sürecinde sürgün edilen insan sayısı Haseke, Deyrizor ve Rakka’da nüfusun yüzde 65’ini geçti. Bu oran 4 milyon kişiden fazlası demek. Yurtlarından çıkarılan insanların tamamına yakını İdlib, Fırat Kalkanı bölgeleri ve Türkiye’ye geçti. Esed’in 2013 yılı ortalarında başlattığı sivilleri Türkiye’ye baskı amaçlı kullanma politikası ABD destekli PKK tarafından aynı şekilde tatbik ediliyor. Deyrizor’un savaş öncesi nüfusu 1 milyon 700 bin idi. Şu an hem rejimin girdiği noktalarda hem de PKK işgalinde olan bölgelerde yaşayan insan sayısı 130 bin. Ancak başta Ayn Ali olmak üzere Deyrizor ve Meyadin bölgelerinde 60’tan fazla cami ‘Hüseyniye’ye dönüştürüldü.”

CAMİLER ŞİİLEŞTİRİLDİ

  • “Camilerde görevli imamlara Cuma hutbelerinde ‘Ali Hamaney ve İran devletine dua etmeleri’ yönünde baskı yapılıyor. İran, geleneksel işgal anlayışıyla hutbelerde kendi imamının isminin zikredilmesini şart koşuyor. Halk sırf bu sebeple cuma namazlarına gitmiyor. Ezanın da Şii usûle göre okunması için imamlara baskı yapılıyor. Rejim ve İranlılar, ‘Eşhedu Enne Muhammeden Resulullah’tan sonra ‘Eşhedu Enne Aliyyun Veliyyullah’ ve ‘Hayyalel Felah’tan’ sonra ‘Hayyale Hayrul Amel’ ifadelerini zorunlu hale getirdiler. Hutbelerde 4 halife ile birlikte Hamaney’i zikretmeyen 7 imam hapse atıldı. Birçok mahalleye Esed için savaşan ve farklı ülkelere mensup militan aileleri yerleştirildi.”
#PKK
#DEAŞ
#Deyrizor
#Kays el- Amani
#Şantaj
5 yıl önce