|

Muşlu Margaryan Erivan'da öldü

Kendisinin sık sık Muşlu olduğunu belirten Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan, dün başkent Erivan'da geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Margaryan, Ermenistan hükümetinin de Anadolu kökenlilerden oluştuğunu söylüyordu

Erivan
00:00 - 26/03/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:38 - 26/03/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Muşlu Margaryan Erivan'da öldü
Muşlu Margaryan Erivan'da öldü

Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan kalp krizi geçirerek öldü. Margaryan'ın sözcüsü Meri Arutunian, 2000 yılı Mayıs ayından bu yana Başbakanlık görevini yürüten Margaryan'ın geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında yaşamını yitirdiğini söyledi. Margaryan, ülkesinin Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu 70'li yıllarda siyasete atılmıştı. Ermenistan Başbakanı, 70'li yıllarda Ermenistan'ın bağımsızlığı için faaliyet gösterdiği gerekçesi ile iki yıl hapis cezası almış daha sonra, 1999 yılında başkent Erivan'daki parlamento baskınında Başbakan Sarkisyan'ın öldürülmesi üzerine Devlet Başkanı Robert Koçaryan tarafından, bu göreve atanmıştı.

DEDEMİN MUŞ'TAKİ EVİNE GİDEMEDİM

Dün geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Ermenistan Başbakanı Margaryan, daha önce Türk gazetecilere yaptığı bir açıklamada şunları kaydetmişti: “Ailem Muşlu. Dedem Muş'un tanınmış simalarından Sekrak Margaryan'dır. Zaten Bakanlar Kurulumuz'un hemen hemen tamamı Anadolu kökenli, Yarısı ise Muşlu. Muş'u görmeyi çok istiyordum. 1997'de milletvekiliyken Türrkiye'ye gittim ama güvenlik sorunu nedeniyle Muş'a giremedim. 2004'te eşim kızımla beraber Muş'a gitti. Dedemin evini yıkık bir halde buldular. Ama içi boş değildi. Kürtler oturuyormuş içinde. Dedemi hala hatırlayanlar var.” Ermenistan'da başbakanlık sistemi, yürütme yetkilerini elinde bulunduran cumhurbaşkanına bağlı olarak işliyor.

TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNDEN YANAYDI

Margaryan Türkiye Ermenistan ilişkilerinde ılımlı politikalarıyla tanınıyordu. İki ülke sınırlarının karşılıklı olarak açılması için 2005 yılında yoğun temaslarda bulunan Margaryan, Türkiye-Ermenistan sınırının aynı yılın sonuna doğru açılabileceğini söylemişti. Margaryan bununla birlikte sözde soykırımı savunuyordu. Ermenistan Başbakanı, Hazar petrollerini Batı pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın işletilmeye başlanmasının bölgedeki güç dengesini bozduğunu öne sürüyordu.


17 yıl önce