|

Müslümanları karalamayın

İngiltere'de saldırı korkusu ve El Kaide şüphesi en üst noktadayken Londra Belediye Başkanı Müslümanların hedef gösterilmesine karşı çıktı

Londra
00:00 - 2/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:44 - 1/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Müslümanları karalamayın
Müslümanları karalamayın

İngiltere ve İskoçya'da yaşanan bombalı saldırı girişimlerinin ardından Britanya geneline bir panik hakim olurken, Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, El Kaide kuşkusu taşıyan saldırı teşebbüsleriyle ilgili açıklamasında, “Müslümanları şeytan gibi göstermeyin.” dedi. Ülkedeki güvenlik seviyesinin 'ciddi'den 'kritik' düzeye yükseltilmesinin ardından BBC Radyosu'na konuşan Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, 'aşırı İslamcı terör' korkusunun yaşandığı bir ortamda, “Müslümanların şeytan gibi gösterilmemesi gerektiğini” vurguladı. Livingstone yaptığı konuşmada, “Bu kentte Müslümanlar, kanunlara gayrimüslimlerden çok daha fazla uyuyor ve gayrimüslimlere nazaran, siyasi amaçlara ulaşmak için şiddet kullanımına daha az destek veriyor. Müslümanlar, çok-kültürlü bir toplum yaratma çabamızda başarılı ve aktif bir rol oynadı” ifadelerini kullandı.

MÜSLÜMANLAR ILIMLI

Daha önce de Londra'da terör faaliyetleri yaşandığını hatırlatan Livingstone, Britanya Ulusal Partisi (BNP) gibi aşırı sağcı gruplar ve IRA saldırılarını buna örnek gösterdi. Londra Belediye Başkanı ayrıca, İngiltere'nin, Vahabilerin çoğunlukta olduğu Suudi Arabistan'la ilişkilerini de sorgulayarak, “Hoşgörüsü çok düşük olan Vahabilik'le ilgili anlamamız gereken şey, bu konudaki en büyük sorunumuzun, Vahabiliğin Suudi Arabistan'dan doğru bize akıyor olmasıdır” dedi. Suudi Kraliyet Ailesi'nin resmi dininin Vahabilik olduğunu hatırlatan Livingstone, İngiltere'nin en fazla silah ihraç ettiği ülkelerden birinin Suudi Arabistan olduğunu söyledi. Livingstone ayrıca, yüz milyonlarca sterlin paranın Vahabi nüfuzunu artırmak için resmi Suudi onayıyla birlikte dünya geneline aktarıldığını iddia etti. 2 yıl önce Londra'yı kana bulayan 7 Temmuz saldırılarının yıldönümünden 1 hafta önce ülkede yine panik yaşatan olaylar kapsamında, kent merkezinde patlamaya hazır bombayla yüklü 2 araç bulunmuş, İskoçya'daki Glasgow Havaalanı'nda da bir araç alevler içinde son sürat yolcu terminaline dalmıştı.


17 yıl önce