|

NATO Zirvesi'nde ikinci gün: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi trafiği sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO üyesi ülkelerin liderleri, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen zirve toplantısının ikinci gününde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci günün ilk görüşmesini İspanya Başbakanı Sanchez ile yaptı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir araya gelen Erdoğan, daha sonra Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüştü. İletişim Başkanlığı tarafından, Erdoğan ile Miçotakis arasında gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yayınlanan bildiride "İyi bir atmosferde gerçekleşti" ifadesine yer verildi. Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve AB Komisyonu Başkanı Leyen’i de kabul etti.

16:35 - 12/07/2023 Çarşamba
Güncelleme: 17:43 - 12/07/2023 Çarşamba
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi'nde peş peşe kritik temaslar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi'nde peş peşe kritik temaslar...

Devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'nda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Toplantıya 31 üye ülke liderinin yanı sıra NATO üyeliğine davet edilen ülke sıfatıyla İsveç de katılıyor. Ayrıca NATO'nun Hint-Pasifik ortakları Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Avrupa Birliği (AB) de toplantıda temsil ediliyor.


Toplantının açılışında konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Avrupa ve Atlantik'te bölgesel bir ittifak olduğunu ancak karşı karşıya kalınan zorlukların küresel olduğunu söyledi. Stoltenberg, Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik bölgelerinde yaşananların birbirleri açısından önem taşıdığını, Ukrayna'daki savaşın küresel yansımaları olduğunu, terör ve siber tehditlerin sınır tanımadığını, otoriter rejimlerin yakınlaştığını dile getirdi.

"Kural temelli küresel düzen için birlikte durmalıyız"
diyen Stoltenberg, bu yüzden bugünkü NATO Zirvesi'ne ortakların katılımının önemli olduğunu kaydetti.

İkinci günün ilk görüşmesi İspanya başbakanıyla

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnus'ta gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ikinci gününde ilk olarak
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez
ile bir araya geldi.

Erdoğan: Verimli bir toplantı gerçekleştirdik

Erdoğan görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,
"NATO Zirvesi temaslarımıza ikili görüşmelerle devam ediyoruz. Bu vesileyle İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya gelerek verimli bir toplantı gerçekleştirdik"
ifadelerini kullandı.

Hollanda başbakanıyla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra
Hollanda Başbakanı Mark Rutte
ile görüştü.
Erdoğan görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,
"Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile NATO Zirvesi marjında gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum"
dedi.

Miçotakis'le görüştü

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis
, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesine katılan liderler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kyriakos Miçotakis arasında zirve kapsamında bugün görüşme gerçekleşti.
Erdoğan görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,
"NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun"
ifadelerini kullandı.


İletişim Başkanlığı: İyi bir atmosferde gerçekleşti

İletişim Başkanlığı tarafından, Erdoğan ile Miçotakis arasında gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yayınlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Vilnius/Litvanya’da düzenlenen NATO Zirvesi marjında Türkiye ve Yunanistan’ın Dışişleri Bakanlarının da katılımıyla bir araya gelmişlerdir.
Görüşme iyi bir atmosferde gerçekleşmiştir. Sayın Erdoğan ve Sayın Miçotakis, son aylarda ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arzetmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu hususunda mutabık kalmışlardır.
Bu amaçla iki taraf, önümüzdeki dönemde olumlu ivme üzerine inşa etme ve iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarını harekete geçirme konusunda mutabakata varmışlardır. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaşmışlardır. İki Dışişleri Bakanını süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirmişlerdir.
İki lider, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyileşmesini sağlayacak güven ortamının ve koşulların oluşturulması amacıyla her düzeyde daha sık temaslarda bulunulması niyetlerini vurgulamışlardır."

  • Zirveye katılmadan önce gazetecilere konuşan Miçotakis, yarın Erdoğan ile görüşeceğini söylerken, ilişkileri yeniden başlatmak için ilk adımı atabileceklerini kaydetti.
  • Miçotakis, Türkiye ile aralarında önemli farklılıklar olduğunu belirterek,
    "Defalarca söylediğim gibi, Türkiye ile sürekli bir gerilim ortamında yaşamaya mahkum değiliz."
    ifadesini kullandı. Miçotakis, söz konusu açıklamasında önemli noktalara temas etti.

  • Miçotakis şunları dile getirdi:
  • "Çifte seçim zaferimizin ardından yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bizzat görüşme fırsatı bulacağım.
  • Güçlü bir halk desteğiyle Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden başlatmak için ilk adımı atabileceğimize inanıyorum.
  • Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmazlığı çözmek için bir yol haritası üzerinde anlaşabiliriz."

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yla buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama
ile bir araya geldi.

Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler ele alındı.

Erdoğan görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile NATO Zirvesi vesilesiyle bir araya geldik. Ülkelerimiz arasındaki dayanışmayı inşallah daha da güçlendireceğiz" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Leyen’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi nedeniyle bulunduğu Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen
ile görüştü.

Erdoğan görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

#NATO
#Vilnius
#Recep Tayyip Erdoğan
10 ay önce