|

NATO'da Fransa korkusu

NATO'nun "çok gizli" kaydı düşülmüş askeri planlarının Fransa'dan saklanmaya başlandığı, Fransa'nın söz konusu planları Sırplara sızdırdırmasından korkulduğu belirtiliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 10/04/1999 Cumartesi
Güncelleme: 10:06 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Londra- Müttefik ülkeler NATO'nun hava harekatı sırasında Sırplara bilgi sızdırabileceği ihtimaline karşı Fransa'yı askeri planlardan haberdar etmediğıi iddia edildi. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph, Washington'daki üst düzey batılı bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, Amerikalılar'ın geçmişte NATO planlarını Balkanlar bölgesine sızdırdığı yönündeki iddialar nedeniyle Fransızları şüphe ile takip ettiklerini ve operasyon kapsamının dışında bıraktıklarını öne sürüldü. Üst düzey yetikili, "Washington, geçmişte Sırplara doğrudan yada Rusya aracılığı ile bazı bilgilerin teslim edildiği yönündeki bilgiler nedeniyle, bazı operasyonlarda bilgi almasını engelleyerek, Paris'i devre dışı bıraktı" dedi. Haberde, daha geçen yıl NATO'nun Brüksel'deki karargahında çalışan üst rütbeli bir subayın NATO'nun Kosova ile ilgili planlarını Yugoslavya'ya sızdırmak suçuyla tutuklandığına bir başka Fransız görevlinin hakkında suçlamalar bulunduğuna dikkat çekilirken, söz konusu görevlinin de Bosna'daki Sırp lider Radovan Karadzic ile ilgili tutuklama girişimini önceden haber verdiğinin düşünüldüğü hatırlatıldı. Telegraph, Clinton yönetiminden bir yetkilinin de NATO'da halkalar içinde halkalar olduğunu söyleyerek, "Eğer müttefikler arasında bir çatlak varsa, bunlar belirli yerlerden kaynaklanacaktır" dedi.

Fransa Belgrad lehine girişim başlatacak

The Telegraph ayrıca Washington'ın Fransa'nın Rusya yönetimi ile işbirliği yaparak Belgrad üzerindeki baskıyı hafifletecek yeni bir insiyatif başlatmasından endişelendiğini bildirdi. ABD Dışışlerindeki eski bir üst düzey yetkili, "Biz her an Fransa'nın bizi baltalayacak bir girişimde bulunması ihtimalini bekliyoruz" dedi. Ancak Washignton, bazı NATO üyesi ülkelerin Miloseviç ile temas halinde bulunmasının anlaşılır olduğunu resmi olarak açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü James Rubin "Son derece açık ki, bazı ülkeler Miloseviç rejimi ile diyoloğunu sürdürüyor. Bunun bizim için bir sakıncası yok" demişti. Rubin NATO üyesi ülkelerin Belgrad yönetimi ile diyalog içinde olduğu yönündeki iddiaların artmasının ardından yaptığı açıklamada, "Biz insanlara ne yapmaları gerektiğini söyleyecek değiliz. Ancak her iki tarafın da anlaması gerekir ki., Miloseviç uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmedikçe NATO harekatı sürecektir" demişti.

Fransa ve NATO'dan yalanlama

Fransa'dan konu ile ilgili ilk tepki İletişim Bakanı Charles Josselin'den geldi. Fransa Enformasyon Bakanı Josselin, "Bu iddialar bir casus romanı için harika bir başlangıç olabilir" dedi. Josselin "Anlaşılan köle gibi bir itaatle suçlanan kimi insanlar, ısrarla daha talepkar ve sorgulayıcı olduğu, özellikle "nereye gidiyoruz" diyerek özeleştiri yaptığı için Fransa'ya çamur atmakta" dedi. Harekatın üçünçü haftasında Fransa hava kuvvetleri de operasyonda görev almaya devam ediyor. NATO ise haberi yalanladı. Bir NATO yetkilisi, Fransa'nın Sırplar'a bilgi sızdıracağı ihtimaline karşılık müttefikler tarafından askeri planların dışında tutulduğu yönündeki haberleri yalanladı. Üst düzey yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hikayeyi yalanlıyoruz. Bilgi alış verişi tüm üyeler arasında gerçekleştirilir" dedi. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce