|

NATO'dan Gürcistan'a destek

NATO Genel Sekreteri Jaap De Hoop Scheffer, "Gürcistan'ın NATO üyeliğini destekliyoruz" dedi.

İha
00:00 - 15/09/2008 Pazartesi
Güncelleme: 21:22 - 15/09/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
NATO'dan Gürcistan'a destek
NATO'dan Gürcistan'a destek

Gürcistan'da bulunan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze ile ortak düzenlenen basın toplantısında Gürcistan'ın NATO üyelik isteğini desteklediğini ve Üyelik Eylem Planı gerekliliklerini yerine getirmesi açısından kurulan NATO-Gürcistan Konseyi'nin bu yönde verimli çalışmalarda bulunacağını kaydetti.

Basın toplantısında konuian Jaap de Hoop Scheffer, "NATO, Gürcistan'ın içinde olduğu krize rağmen yolunda ilerlemeye devam etmesini istemektedir. Gürcistan'a yaptığımız ziyaret ve NATO-Gürcistan Komisyonu kurulması da Gürcistan'ın NATO arzusuna gösterdiğimiz desteğin bir ifadesidir" dedi.

NATO Genel Sekreteri, Gürcistan'ın ittifak üyesi olmak için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini kaydederek, Aralık ayında yapılacak olan NATO zirvesinde Gürcistan'a Üyelik Eylem Planı verip vermeme konusunda karar alınacağını ifade etti.

Jaap de Hoop Scheffer, NATO'nun Gürcistan toprak bütünlüğünü desteklediğini kaydederek Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri olan Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıma kararının da kınandığını söyledi.

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze ise, Gürcistan'a gösterdiği destekten dolayı NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'e teşekkür ederek, Gürcü halkı ve hükümetinin NATO kararlılığını bir kez daha kaydetti. Gürcü başbakan, "NATO üyeliği, Gürcü halkının güçlü bir isteğidir. Gürcistan'da birkaç ay önce yaptığımız bir halk oylaması neticesinde halkın yüzde 80'ine yakını Gürcistan'ın NATO üyeliği lehine oy kullanmıştır" dedi.

NATO Genel Sekreteri'nin yarın Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ile başbaşa görüşmesinden sonra Tiflis'ten ayrılması bekleniyor.

16 yıl önce