|

NATO'dan Kızılay ve AFAD'a övgü

Avrupa Müttefik Komutanlığı Sivil Askeri İşbirliği Şube Başkanı Tuğgenaral Bardhyl Hoxha, İzmir'de düzenlenen NATO- Sivil Asker İşbirliği ve Sivil Asker Etkileşimi (CIMIC) Öncü Liderleri Konferansı'nın ardından Suriyeli sığınmacılar krizi ve Suriyelilerin sıkıntısının NATO'yu derinden kaygılandırdığını bildirdi.

Aa
00:00 - 18/05/2014 Pazar
Güncelleme: 11:34 - 18/05/2014 Pazar
Yeni Şafak
NATO'dan Kızılay ve AFAD'a övgü
NATO'dan Kızılay ve AFAD'a övgü

Hoxha, yaptığı açıklamada, 5-9 Mayıs'ta gerçekleştirilen konferans nedeniyle İzmir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türkiye'ye daha önce geldiğini ancak İzmir'de ilk kez bulunduğunu kaydeden Bardhyl Hoxha, "CIMIC Öncü Liderleri Konferansını NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın desteğiyle İzmir'de gerçekleştirmek gerçek bir onurdur" dedi.

Öncü Liderler Konferansı'nın NATO için büyük önem taşıyan ve her yıl düzenlenen bir organizasyon olduğuna dikkati çeken Tuğgenaral Hoxha, şu ifadeleri kullandı:

"CIMIC, yine askeri ve askeri olmayan aktörleri birleştirmek için kullanılan başlıca departmandır. NATO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği gibi ulaslarası örgütler ve Kızılay gibi insani yardım kuruluşları ile birlikte çalışmaktadır. NATO ile kamuya ilişkin alanlarda çalışan sivil partnerler, organizasyonlar arasındaki ilişkiyi geliştirmek ve iyileştirmek sürekli bir ihtiyaçtır. Konferans 28 NATO ülkesinden birçoğunu bir araya getirdi. Burada bilgimizi paylaştık, genel yaklaşımları aktif olarak tartıştık ve süregelen eğitim ve tatbikatlara göz attık. Verimli ve ilgi çekici 3 gün oldu."

Ziyareti sırasında ülkeleri bir araya getiren genel doğruları teyit etmekten mutlu olduğunu kaydeden Hoxha, çok taraflı işbirliği, uluslararası hukukun üstünlüğü, insan haklarının önemine dayalı inancı paylaştıklarını anlattı.

Bardhly Hoxha, Öncü Liderler Konferansı'nın asker - sivil etkileşimini göz önüne alarak ileriye yönelik önemli adımları atma olanağı sağladığına değindi.

- Kızılay ve AFAD'ın çalışmaları

Toplantıyı yöneten Arnavut bir general olarak, Suriye sınırlarındaki Türkiye sığınmacı kamplarındaki çalışmaları anlatan Kızılay ve AFAD'ı ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Bardhyl Hoxha, "Fiili savunma ile nüfusun ve toprakların korunması yönündeki Türk hükümetinin talebi üzerine Patriot füzelerini konuşlandırmak için 2013'te hızla harekete geçtik. İttifakın Türkiye'ye destek sağlama kararı ve kararlılığı tehdit var olduğu sürece devam edecektir. Bu konuşlanma, üyelerini korumak ve savunmaya ilişkin olarak NATO'nun ana görevidir. Suriyeli sığınmacılar krizi ve Suriyelilerin sıkıntısı NATO'yu derinden kaygılandırmaktadır."

Her şeyden önce AFAD ve Kızılay"ın harika çalışmalarını dinlemenin fırsat olduğunu söyleyen Bardhyl Hoxha, "Bu organizasyonları desteklemek ve işbirliği yapmak konusunda bizim için de önemli bir örnekti. Bu arada, onlar uzun zamandır harika işler yapıyorlar, tüm katılımcılar yaptıkları işin değerini kavrıyorlar ve biz bu organizasyonlar ile işbirliği yapma imkanı arıyoruz" ifadelerini kullandı.

İzmir'e yakın gelecekte yeniden gelmek için sabırsızlandığını dile getiren Hoxha, LANDCOM ile Türk halkına sıcak karşılamaları için teşekkür etti.

Hoxha, konferansın gelecek yıl Arnavutluk'ta düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

10 yıl önce